Чому українці не довіряють фінкомпаніям

«У Європі рівень довіри до фінансового ринку — близько 30%, в Америці – 50%, у Китаї – 60%. В Україні відсоток довіри до ринку – 5%. Як ми можемо збудувати ринок, якщо у нас немає довіри? Чому в Америці довіра до ринку сягає 50%, а в Європі 30%? Гроші йдуть туди, де є регуляція, де є правила і де є правозастосування», — зазначив у ході дебатів член НКЦПФР Дмитро Тарабакін.

Учасники дебатів констатували, що дефіцит довіри негативно впливає на всіх учасників фінансового ринку й перешкоджає залученню іноземних інвесторів.

Читайте також: У Нацкомфінпослуг розповіли про «чистку» на фінансових ринках. Найбільше скоротилася кількість фінкомпаній

“Якщо ви запитаєте людей, що вони пам’ятають про останню фінансову кризу, то вони згадають своїх знайомих, які постраждали від неї. Саме цей негативний досвід знижує довіру до фінансового ринку", - зауважив співголова підрозділу з етики, стандартів та професійної поведінки в CFA Institute Тоні Тан.

Як підвищити довіру

За словами експерта, на сьогодні в Європі довіра до ринку зросла, бо етика фахівців з фінансів покращилась. Це сталося завдяки більш жорсткому регулюванню ринку, а також через загальне підвищення культури корпоративного управління.

На думку учасників дебатів, в умовах України найбільш дієвий спосіб підвищити довіру — ввести в законодавство вимоги щодо дотримання етичних стандартів.

 Ризикові інвестиції з високим доходом

Раніше повідомлялося

  • Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики розглянув законопроект №2133, який пропонує вдосконалити механізм правовідносин боржників та колекторських компаній.