Що відомо про умову МВФ

За словами співрозмовника ЕП в НБУ, це частина домовленостей з МВФ, і відповідні ініціативи вже готуються.

Читайте також: Переговори з МВФ: Як повернути 155 мільярдів, інвестованих в Приват

Про деталі, як і в які закони будуть вноситися зміни, джерело не повідомило.

Співрозмовник в Кабміні також підтвердив інформацію про підготовку такої законодавчої ініціативи, але теж без конкретики.

Читайте також: Курс на денаціоналізацію Приватбанку загрожує співпраці України з МВФ — The Economist

«Тексту зараз немає», — підкреслило джерело ЕП в уряді.

Передісторія

  • 26 вересня місія МВФ завершила роботу в Києві.

  • За словами Гончарука, глава місії Рон ван Роден позитивно оцінив досягнуті Україною показники, однак сторони поки не домовилася про нову програму співпраці, і переговори перебувають «в активній фазі».

  • Причин, чому не вдалося досягти остаточних домовленостей з МВФ, кілька: загроза незалежності НБУ, перспективи розвитку ситуації з Приватбанком, ставлення уряду щодо очікуваної з 1 травня 2020 року лібералізації ціни на газ, невизначеність з бюджетом на 2020 рік.

  • Коломойський і підконтрольна йому кіпрська компанія Triantal Investments вимагають визнати недійсним договір купівлі-продажу банку між Міністерством фінансів і колишніми акціонерами Привату в процесі націоналізації.

  • На момент націоналізації Коломойському належало 41,7% від загальної кількості випущених акцій, а Triantal Investments — 16,6%.

Читайте також: Хто отримає Приватбанк

  • У квітні, між першим і другим туром виборів президента України, Окружний адмінисуд Києва скасував націоналізацію, визнавши договір «недійсним». НБУ, Мінфін і Приватбанк подали апеляції на це рішення. Потім цей же суд скасував рішення НБУ, яким було визначено перелік пов'язаних з Приватбанком осіб. Паралельно Печерський райсуд Києва розірвав договір особистого поручительства Коломойського за кредитами рефінансування Привату.

  • Коломойський тоді заявляв, що не хоче повертати Приватбанк, але претендує на грошову компенсацію в $2 млрд. Пізніше він зажадав назад акції банку.

  • На форумі YES Коломойський розповів, що у нього є ряд вимог щодо Приватбанку: відкликати звинувачення і покарати «відповідальних за націоналізацію», повернути йому $2 млрд, які він вважає своїми, або мирову угоду, що включає «правову оцінку» націоналізації.

  • Судові процеси по Приватбанку відбуваються в Україні, Європі (Лондон, Женева, Кіпр) і США. Окрім Приватбанку, з Коломойським і Боголюбовим судиться Нацбанк і Мінфін.