Про те, чому не варто вважати падіння гривні неминучим, і на скільки нацвалюта може зміцнитися, у колонці для Delo.ua розповів директор Інвестиційної групи Універ Олександр Куліков. «Мінфін» публікує думку автора.

Курс гривні до долара впритул наблизився до позначки 24 грн за долар, але багато людей продовжують «боятися» національну валюту і вважають поточний курс 24-25 невиправдано високим. За їх логікою гривня обов'язково ще обвалиться, а курс 24 — це лише тимчасове явище.

Адже ще зовсім нещодавно, півроку тому і рік тому, багато хто навіть і подумати не міг, що гривня може зміцнитися так сильно. Курс 24 здавався чимось захмарним і недосяжним, а тому зараз багато хто думає, що курс 24 неадекватний. Але смію їм заперечити, адже все у світі відносно.

Випереджаючи інфляцію

З точки зору теорії відносності я пропоную оцінити гривню своєрідним нестандартним методом через інфляцію, взявши за базу початок 2013 року. Тоді, у вже досить далекому першому робочому дні січня 2013 року, один долар США на міжбанку коштував 8,01 грн (купівля). А 31 жовтня поточного року курс становив 24,75 грн за долар (курс купівлі). За весь період гривня впала до долара більш ніж у три рази.

У той же час, з січня 2013 року до жовтня 2019 року, індекс споживчих цін в Україні, накопиченим підсумком зріс на 163%. А якщо рахувати базову інфляцію, то вона становила 117%. Виходить, що за індексом споживчих цін за цей час гривня знецінилася в 2,63 рази, а якщо брати до уваги базову інфляцію, то в 2,17 разів. Курс долара за інфляцією відповідно повинен становити 21,08 або ж 17,4 грн за долар.

У цьому розрахунку більш вірним є базовий рівень цін, адже споживчі ціни — це похідна базового рівня інфляції і самого курсу, який впливає на імпортні ціни і ціни на сировину у гривні. Тому у нас і вийшло, що курс загальної інфляції, що дорівнює 21 грн, — це середнє між реальним курсом в кінці жовтня, рівним 24,75, і розрахунковою цифрою базової інфляції в розмірі 17,4 грн за долар.

Розмісти валютний депозит і отримай до 5% річних

Але і в курсі 17,4 грн за долар за базовою інфляціэю є ще важливий фактор, який теж варто враховувати. Адже в США в цей час інфляція так само не стояла на місці. За цей же період базовий індекс цін в США зріс на 14,5%. А отже нинішній долар коштує дешевше того старого долара у 2013 році. Закладаючи в розрахунок американську інфляцію виходить, що курс гривні до долара, відносно індексу базової інфляції до 2013 року, має нині становити всього 15,15 грн.

Напрямок для руху

Багато хто, звичайно, заперечить, що, на їх думку і спостереженням, інфляція була вищою і статистика за інфляцією не є хорошим індикатором. Але тут є заперечення, адже ми розглядаємо гривню до долара, а не добробут людей. У США багато людей також не згодні зі статистикою і вважають інфляцію заниженою. Тому це інше питання, адже і сам долар не ідеальний.

У результаті, з цього розрахунку виходить, що з 2013 року курс долара зріс у відношенні до інфляції випереджаючими темпами і інфляція значно відстала від динаміки курсу. І з цього ракурсу, курс 24 грн за долар не є надмірно завищеним. За курсом 24 праця українців та ціни в Україні все ще відстають від того рівня, який був у 2013 році.

Якщо вжити економічну термінологію, то можна сказати, що паритет купівельної спроможності гривні в поточний момент все ще залишається нижче рівня 2013 року. Тому, в якомусь сенсі, нинішній курс можна навіть назвати ще досить низьким для гривні.

Читайте також: Слабкий долар. Morgan Stanley дав прогноз на 2020 рік

Чи буде гривня зростати далі, залежить від багатьох факторів, але у міру зростання економіки країни паритет купівельної спроможності її валюти буде так само рости. Зростання може бути різним: або курс національної валюти може зміцнюватися, або ж базова інфляція може зростати, випереджаючи курс, але це вже залежить від дій фінансової влади країни.