Чого домагатиметься Україна

«Україну влаштує довгостроковий контракт, який забезпечує, з одного боку, повноцінне використання нашої газотранспортної системи, з іншого — енергетичну безпеку України та Європи, адже ми постійно наполягали на тому, що транзит через Україну газу з Росії в ЄС — це один з важливих чинників енергетичної безпеки в Європі», — сказав Гончарук.

Водночас він зазначив, що не буде коментувати конкретні положення в контракті, щоб не перешкодити переговорам, які зараз ведуться. І додав, що домовленості мають бути поза політикою.

Гончарук наголосив, що Україні не потрібен якийсь проміжний варіант, або рішення на один рік, яке дозволить росіянам завершити створювати свою інфраструктуру. Адже потім за допомогою цієї інфраструктури РФ буде тиснути на Україну і європейські країни.

Читайте також: Данія дозволила РФ будувати «Північний потік-2». Що кажуть у Нафтогазі

Раніше повідомлялося

  • Газпром направив Нафтогазу офіційну пропозицію укласти контракт на транзит російського газу в Європу через газотранспортну систему України на 1 рік або продовжити чинні договори. При цьому назвав дві умови: відновлення прямих закупівель російського газу і відмову від судових претензій.
  • Раніше Путін допустив припинення транзиту газу через Україну з 1 січня 2020 року. Він зазначив, що Україна хоче відрегулювати за європейськими законами питання газової співпраці, і Росія не проти.

  • Також Газпром пропонував Україні 25-відсоткову знижку на прямі закупівлі газу в Росії. Нафтогаз не вважає таку пропозицію знижкою.

Читайте також: Нафтогаз на пропозицію Путіна: Це не знижка, це нормальна ціна

  • Чинний транзитний контракт України з Газпромом був укладений в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (у січні 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит газу через територію України.