На поведінку валютного ринку вплинуть слідуючи фактори:

1) Завершення основного періоду податкових платежів у компаній.

Бізнес має остаточно розрахуватися з державою і сьогодні всі компанії, хто ще не встиг це зробити — будуть займатися погашенням заборгованості по податках. Штрафи платити нікому не цікаво і клієнти будуть поспішати закрити ці платежі. Дефіцит гривні у компаній змусить їх активніше продавати валюту на міжбанку і це зіграє на зміцнення нацвалюти;

2) Розрахунки по вчорашньому аукціону Мінфіну України за ОВДП.

Як «Мінфін» і прогнозував — особливих обсягів продажів облігацій не відбулося. Із запропонованих гривневих паперів на загальну суму за номіналом 2,8 млрд гривень — купили всього на 1,317 млрд. Але ці ОВДП треба сьогодні оплатити і нерезиденти вже із вчорашнього дня були помічені з продажем валюти для фінансування своїх угод. Продовжать її продавати вони і сьогодні, але не в дуже великих обсягах. Проте, за рахунок цього фактора — пропозиція валюти на торгах збільшиться, що також спрацює на користь гривні;

3) Готівковий ринок і ліквідність банків.

Вчора готівковий ринок продовжив «жити своїм життям» і не став особливо реагувати на злети та падіння котирувань міжбанку. Теж саме відбувається і сьогодні — обмінники без проблем продають долари в тих же межах 24,30-24,40 гривень і цією стабільністю також підіграють нацвалюті.

Коррахунки банків на ранок 20 листопада ще просіли на 3,85 млрд гривень — до 53 млрд і це також позитивна новина для ринку в частині зміцнення позицій гривні.

Падіння коррахунків закономірно у дні бюджетних платежів, тому що клієнти перераховують податки на окремі рахунки в Казначействі (тобто на рахунки «поза банками»).

 Обрати та оформити депозит в банках України

Як і в усі останні дні — при надлишку пропозиції долара на торгах НБУ буде його викуповувати в резерви, що частково і підтримає курс на торгах. Якщо ж будуть спроби ситуативного і багато в чому спекулятивного розігріву курсу — Нацбанк не стане витрачати резерви для гасіння «пожеж».

«Мінфін» очікує на сьогодні коридор по долару у межах 24,10-24,30 гривень та залежность тренда по курсу від дій найбільших місцевих гравців (хто не встиг ще закрити свої борги перед бюджетом) і нерезидентів, які розраховуються за результатами вчорашнього аукціону з ОВДП .

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,00-24,16 і продаж 24,25-24,40 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,15-24,22 гривень та продаж 24, 28-24,30 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram