Що означає ухвалення плану

З наступного року Чехія вирішила обкладати доходи цифрових компаній на своїй території щорічним податком у 7%.

На кого поширюватиметься податок

Податок буде поширюватися на компанії зі світовими продажами на суму понад 750 мільйонів євро і виручкою в Чехії, що перевищує 100 мільйонів чеських крон ($4,3 млн).

Що дає введення податку

За оцінками чеського міністерства фінансів, починаючи з 2020 року податок може приносити близько 5 мільярдів крон ($216 млн) на рік.

Хто раніше ввів податок для ІТ-гігантів

  • Франція стала першою країною світу, де введено такий податок, хоча подібні заходи розглядають уряди Австрії, Британії, Польщі та інших країн. Президент Франції Емманюель Макрон підписав закон, який запроваджує в країні податок у 3% для цифрових гігантів.

  • У жовтні Італя ухвалила проект бюджету на 2020 рік, в якому  передбачено новий податок для цифрових компаній, у тому числі американських технологічних гігантів.

Позиція Єврокомісії

Раніше Єврокомісія заявляла, що традиційний бізнес платить близько 23% з прибутку в ЄС, але інтернет-компанії платять податки в країні, де інкорпоровані, а в країнах присутності обходяться 8-9%. Французький уряд наголошував, що податки повинні базуватися не тільки на фізичній присутності, а й на цифровій.

Позиція уряду США

Уряд США критикував такий хід і повідомив, що проведе розслідування про те, чи не дискримінує чи це рішення американські компанії.