Що це значить

«Якщо порахувати, то ця «знижка», про яку каже Путін, навіть якщо просто економічно рахувати, окупиться за 28 років, якщо порівнювати лише (з відмовою від — ред.) $3 мільярдів, які Газпром нам вже винен. Не кажучи вже про нові позови», — повідомив Вітренко.

За його словами, Україні немає сенсу чекати 28 років того, що вона може отримати вже зараз, стягнувши борги з Газпрому за кордоном.

Читайте також: Газпром ініціював новий арбітраж проти Нафтогазу

Скільки Газпром винен Нафтогазу

  • На кінець вересня 2019 року борг Газпрому перед Нафтогазом за результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмському арбітражі збільшився на 10% або на $257 млн до $2,817 млрд.

  • Раніше суди Люксембургу та Амстердама відхилили апеляцію Газпрому в суперечці з Нафтогазом і вже наклали на активи Газпрому арешт.

  • Наразі суди розглядають питання конфіскації активів Газпрому на користь Нафтогазу в межах виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

Читайте також: Газпрому доведеться прокачати не менше 50 млрд кубометрів газу в 2020 році — НБУ

Раніше повідомлялося

  • Днями Газпром надіслав Нафтогазу офіційну пропозицію укласти контракт на транзит російського газу до Європи через газотранспортну систему України на 1 рік або продовжити чинні договори. Однак, як заявили в Газпромі, необхідною умовою є відмова Нафтогазу від усіх претензій у міжнародних арбітражах.
  • Також у Газпромі заявили, що очікують на відповідь української сторони щодо закупівлі російського газу у Газпрому напряму з 2020 року.
  • Чинний транзитний контракт України з Газпромом був укладений в 2009 році терміном на 10 років — до кінця 2019 року. У межах контракту Газпром має постачати газ до України напряму, але не робить цього, порушуючи умови угоди. Україна не купує газ у Газпрому напряму з листопада 2015 року, зокрема через те, що Газпром цього газу просто не продає.

Читайте також: Ризик припинення транзиту існує — Путін