Які підприємства не планують приватизувати

«Давайте приватизацію розділимо на три частини. Перше — не всі ми приватизуємо. Є критерії, за якими ми визначаємося, що має бути приватизовано, а що ні. Ці критерії — стратегічність підприємства, сервісність підприємства та прибутковість», — сказав Милованов.

Він зазначив, що певні підприємства завжди будуть залишатися у власності держави. Те ж стосується не тільки підприємств юридичних осіб, а й активів.

Читайте також: Іноземців допустять до приватизації українських держпідприємств

»Наприклад, аеропорти. Можливо, важливі аеропорти можна зробити приватними. Але порти, вокзали, критичну інфраструктуру ми не можемо продавати. Акваторії портів… тобто сам порт, можливо, і може бути приватним, а от купити акваторію і потім нікого туди не пускати — ми цього не допустимо. Тому деякі аспекти інфраструктурні повинні залишитися. У нас є університети, школи, лікарні тощо. Ми про це якось забуваємо, коли говоримо про приватизацію. У нас величезні обсяги ресурсів і активів, які важливі і стратегичні. І вони завжди будуть залишатися в державній власності", — сказав Милованов.

Читайте також: Для Укрпошти шукають інвестора — Гончарук

Також, за його словами, не можуть бути приватними підприємства, що виконують важливі сервісні функції, наприклад ДП ProZorro.

Він також зазначив, що приватизація таких компаній, як Укрзалізниця потребує часу і може бути частковою.

Читайте також: В Україні створять Фонд національного багатства. Чим він займеться

«Тож усі ці компанії будуть залишатися. Ми зараз створюємо Фонд національного багатства, і цей фонд буде ними керувати», — сказав Милованов.

Раніше повідомлялося

  • 15 листопада МЕРТ заявило, що спільно з міністерствами та центральними органами управління проаналізувало 1399 держпідприємств, 737 з них погоджено на приватизацію. Загальна вартість активів цих 737 підприємств складає більше 12 млрд грн.
  • Як заявляв прем'єр, уряд не повинен керувати державними підприємствами. Це неправильно як з точки зору конфлікту інтересів, так і з точки зору організації процесів.
  • Раніше президент Володимир Зеленський передав п'ять державних підприємств, якими займалося Державне управління справами (ДУС), у Фонд державного майна для подальшої приватизації.
  • Повідомлялося, що уряд готується приватизувати 800 державних компаній.
  • 2 жовтня Рада прийняла закон про скасування переліку заборонених для приватизації підприємств.