Що заявили в СБУ

  • В ході досудового розслідування СБУ встановила, що керівництво банку розробило схему привласнення грошей.

  • У 2012-2014 роках зловмисники незаконно передали в заставу гроші, що знаходилися на кореспондентських рахунках Південкомбанку закордонному банку, для забезпечення кредиту кіпрської компанії.

  • Після неповернення кредиту, через протиправні дії топменеджменту Південкомбанку, заставні $38 млн були списані на користь іноземного банку.

Передісторія

На початку жовтня в ФГВФО повідомили, що вручено підозру двом посадовим особам Південкомбанку за статтею «привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем». Тоді в ФГВФО уточнили, що мова про виведення $38 млн Південкомбанку через австрійський Meinl Bank AG.

Читайте також: В ФГВФО розповіли, як виводилися гроші з Південкомбанку

Співпраця з австрійським банком

  • Окремої уваги заслуговує факт співпраці Південкомбанку з банком Meinl Bank Aktiengesellschaft. З кореспондентських рахунків в австрійському установі після введення тимчасової адміністрації були списані $38 млн.

  • Як пояснили в іноземному банку, зазначені кошти слугували забезпеченням по кредитом між Meinl Bank AG і компанією-нерезидентом. При цьому, будь-які угоди, на які посилалася іноземна сторона при списанні коштів з коррахунку, в банку відсутні. У бухгалтерському обліку Південкомбанку факти вчинення правочинів, в результаті яких були списані кошти з кореспондентського рахунку банку в Meinl Bank AG, не відображалися.

Читайте також: ФГВФО назвав 5 популярних схем виведення грошей з банків

28 вересня 2014 року Національний банк підтримав пропозицію Фонду гарантування вкладів Фонду гарантування владов фізосіб щодо ліквідації ПАТ «КБ «Південкомбанк».