Від чого залежить термін проведення референдуму

Нагадаємо, що йдеться про референдум, на якому українці повинні вирішити, дозволяти іноземцям купувати землю в Україні чи ні.

«Референдум відбудеться, і тільки після того, як українське суспільство визначиться, що воно готове чи ні залучити і дати можливість іноземцям купувати українську землю або продавати корпоративні права. Тоді цей ринок буде відкритий і для іноземців, але після референдуму», — сказав Разумков.

Читайте також: Ринок землі. Як будуть продавати і купувати сільгоспземлі в Україні

За його словами, буде перехідний етап, коли українські громадяни побачать, як працює ринок землі. «Після цього, орієнтуючись вже не в міфах, а у тому, що бачать навколо себе, вони будуть визначатися: чи треба дозволяти, щоб до нас прийшли французи, поляки», — зазначив Разумков.

Читайте також: В МЕРТ назвали вартість гектара землі після відкриття ринку

«Давайте дочекаємося, коли буде прийнятий закон про референдум. Я думаю, що це (референдум ред.) може відбутися раніше, ніж 2024 рік.», — підсумував він.

Спікер спростував інформацію про те, що референдум відбудеться між першим і другим читанням, заявивши, що вона не відповідає дійсності.

За словами Разумкова, наразі його перший заступник Руслан Стефанчук займається питанням підготовки закону про референдум як такого. 

Раніше повідомлялося

  • 13 листопада Верховна Рада прийняла за основу законопроект2178-10 щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.
  • Згідно з документом з 1 жовтня 2020 року скасують заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення. З цього моменту право продавати земельні паї отримають всі їх власники.

  • Купувати землю зможуть українські фізособи, компанії, територіальні громади і держава.

  • Юридичні особи, кінцевими власниками яких є іноземці, які орендують землю в Україні більше трьох років, також зможуть її придбати з 1 жовтня 2020 року.