За рахунок ефекту закінчення робочого тижня і зниження ділової активності перед вихідними — статистика торгів 15 листопада навряд чи перевищить $ 160-200 млн при здійсненні 420-480 угод.

А ось безпосередньо з курсоутворення на міжбанку буде, як і раніше, цікаво. Ось основні чинники, які вплинуть на тренд по котируваннях:

1) У бізнесу настав період авансових виплат персоналу за першу половину листопадаі на початку наступного тижня мають бути бюджетні платежі за підсумками жовтня та за третій квартал. Частина компаній вже з сьогоднішнього дня почне активно накопичувати гривневі ресурси для цих розрахунків. Дефіцит гривні тільки збільшить пропозицію валюти на міжбанку;

2) На готівковому ринку триває поступове зниження цінників. У п'ятницю з ранку обмінники продають долар вже по 24,30-24,35 гривень і тенденція на подальше зміцнення позицій готівкової гривні зберігається. Це психологічно також працює на укріплення безготівкової гривні;

 Отримати +25$ на торговий рахунок від WELTRADE

3) Зросла ліквідність в банківській системі. Коррахунки банків на ранок 15 листопада збільшилися на 2,6 млрд гривень — до 56,5 млрд. Збільшення вільної гривні в банках та у клієнтів — завжди «небезпечно» для курсу нацвалюти на міжбанку. Але наближення періоду бюджетних платежів швидко «усуне» цю загрозу.

При надлишку пропозиції валюти на міжбанку Нацбанк знову буде викуповувати його в резерви, що частково підтримає котирування долара на міжбанку. «Мінфін» очікує на сьогодні дуже ймовірного нового виходу НБУ зі скупкою долара через Matching і коридор по долару у межах 24,10-24,30 гривень.

Нижче котирування в п'ятницю не підуть через потенційні викупи регулятором долара на торгах, а вище — не зростуть за рахунок психологічного настрою клієнтів на поступове зниження котирувань.

 Інвестування з заставними гарантіями від Cronvest

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,00-24,20 і продаж 24,28-24,40 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,15-24,20 гривень та продаж 24,30-24,35 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram