Що пропонують депутати

  • За словами голови комітету Олександра Ткаченка, на даний момент сервіси з продажу відеоконтенту ніяк не регулюються українським законодавством. У комітеті вважають, що законопроект допоможе наблизити українське законодавство до норм Євросоюзу.

«Є цікавий нюанс, який виходить за межі свободи поширення інформації і має виключно економічне підґрунтя. Це сплата податків. Якщо мова йде про платформи загального доступу, то ми вважаємо, що ці організації отримують доходи на українській території тому власне, і податки вони повинні платити на українській території», — підкреслив Ткаченко.

Читайте також: В Україні продажі через популярні месенджери і Youtube зросли до $3 мільйонів

  • Юрисдикцію документа мають намір включити доступні на території України сервіси. Також в законопроекті можуть з'явитися норми про виробницто контенту на території України та мовні норми.

«У Євросоюзі така норма існує і, власне, Netflix повинен випускати не менше 30% продукції, яка була вироблена в ЄС. Те ж питання виникає і про мову. Україна на даний момент не найяскравіший ринок, щоб провайдери впроваджували українську мову, але ми цього хочемо. Інакше ці провайдери обмежаться в основному російською мовою», — додав Ткаченко.

Також депутати планують регулювати діяльність ЗМІ, соціальних мереж і провайдерів.