Що пропонує

Бахматюк опублікував офіційне звернення до Зеленського:

«Вдячний вам і хочу домовитися, щоб компанія працювала, щоб Фонд гарантування вкладів і Національний банк отримали максимально можливу економічну компенсацію, щоб ми працювали над створенням, а не боротьбою з економічними шакалами, детективами, прокурорами, суддями, що знищують компанію.

Володимире Олександровичу, я закликаю Вас просто сказати своїм підлеглим: поверніться до закону і елементарної логіки, сядьте за стіл переговорів і знайдіть рішення, яке буде вигідно державі і дозволить наповнити бюджет і зберегти 27 000 робочих місць. Ми два роки просимо тільки цього. Сподіваюся, що Вас вони почують», — наводяться слова Бахматюка.

Читайте також: Офіційно від НАБУ: Затримано колишніх і чинних посадових осіб НБУ та VAB Банку

На його думку, відновлення кримінальної справи щодо VAB Банку є незаконним.

Також Бахматюк заявляє, що неодноразово офіційно пропонував Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) поетапно погасити 8 млрд грн боргів VAB Банку і Фінансової ініціативи. Востаннє таку пропозицію, за його словами, було надіслано 27 жовтня.

У коментарі Інтерфакс-Україна бізнесмен уточнив, що нібито запропонував Фонду 500 млн грн гарантійного внеску, а далі — виплачувати по 1 млрд грн на рік.

«Ця пропозиція залишається в силі, і я активно працюю над забезпеченням такого фінансування», — сказав Бахматюк.

Читайте також: НАБУ прийшло в Райффайзен Банк, щоб затримати голову правління — ЗМІ

«Ми не очікували таких кроків, тому що, за нашою інформацією, Фонд гарантування активно працював над нашою пропозицією. Це спроба зламати всю домовленість і показати зовнішнім інвесторам, що це не спрацює. Це якийсь сюр і подвійні стандарти», — наголосив Бахматюк.

Передісторія

  • 11 листопада НАБУ повідомило про затримання 7 осіб за підозрою у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком у 2014 році ПАТ «ВіЕйБі Банк».
  • Ідеться про колишніх і чинних посадових осіб Національного банку, ВіЕйБі Банку і приватних компаній, пов'язаних з кінцевими бенефіціарами банку.
  • Пізніше стало відомо, що НАБУ затримала екс-заступника голови НБУ Олександра Писарука. Причина — можливі зловживання у справі щодо збанкрутілого банку Олега Бахматюка.
  • Олександр Писарук в 2014-2015 роках працював першим заступником голови Національного банку і відповідав за банківський нагляд. Тоді НБУ очолювала Валерія Гонтарева.
  • У жовтні 2014 року Нацбанк виділив ВіЕйБі Банку стабілізаційний кредит на суму 1,2 млрд грн.
  • У листопаді 2014 року регулятор визнав банк неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію.
  • Справу Бахматюка НАБУ почало розслідувати в жовтні 2016 року. Слідчих зацікавив факт надання Нацбанком стабілізаційного кредиту для фінансового оздоровлення банку.
  • Слідчі бюро вийшли на фінішну пряму, але генпрокурор Юрій Луценко вирішив віддати справу в поліцію. Сто томів кримінальної справи щодо зловживань у банку поліція зберігала в підвалі стороннього підприємства, яке було затоплено.
  • Сама Гонтарева каже, що затримання Писарука є посиленням терору з боку влади.
  • У Нацбанку заявили, що не володіють інформацією, кого саме з чиновників НБУ затримали детективи НАБУ.