Найбільший «мінус» був у Приватбанку. За вересень залишки на рахунках фізосіб підтанули на 1,3 млрд грн, а з початку року — більш ніж на 3,4 млрд грн.

В прес-службі Приватбанку «Мінфіну» розповіли, що такий результат пояснюється скороченням портфеля валютних вкладів. «Відтік сформувався за рахунок курсової різниці — зміцнення гривні до долара. Без урахування зміни курсу валюти у нас, навпаки, приріст коштів населення на 1 жовтня на 1,66 млрд грн в еквіваленті. А з початку року — на 6,17 млрд грн в еквіваленті», — стверджують у банку.

Читайте також: Нацбанк порахував: з банків витікають гроші фізосіб

Зазначимо, що у вересні курс гривні до долара зміцнився на 4,3% — з 25.14 грн/$ на 2 вересня до 24.08 грн/$ на 30 вересня.

Другий найбільший держбанк, Ощадбанк, також показав негативний результат. За вересень залишки на рахунках населення у банку скоротилися на 1,2 млрд грн. «Зменшення пов'язане зі зміцненням курсу національної валюти. Без урахування курсових різниць депозитний портфель виріс на суму 944,5 млн грн. При цьому за жовтень банк продемонстрував приріст депозитного портфеля фізосіб на 3,4 млрд грн (1,6 млрд грн без курсової переоцінки)», — заявили в прес-службі Ощадбанку. Раніше в 2019 році в Ощадбанку відтоку коштів населення не було. Навпроти з початку року він стабільно входив в топ-3 банків, які залучили найбільше коштів населення.

Укладайте депозити з вигодою. Бонус від «Мінфіну» — до 1,25% річних до базової ставки

Фактор Привату

Крім впливу курсового чинника, причиною відтоку в НБУ вважають судові справи щодо законності націоналізації Приватбанку. «Причиною зниження обсягу депозитного портфеля стало судовий розгляд навколо Приватбанку. Це негативно вплинуло на зниження депозитного портфеля», — заявила перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова.

Судові розгляди вже не перший місяць призводять до відтоку грошей з держбанку.

Читайте також:Рожкова назвала дії НБУ в разі скасування націоналізації Приватбанку

Кошти населення на рахунках в Приватбанку почали танути з другого кварталу 2019, тобто одночасно з початком судових розглядів про визнання незаконною націоналізацію банку.

Але якщо за підсумками другого кварталу Приватбанк не дорахувався всього 228,3 млн. грн. То вже за підсумками липня і серпня кошти фізосіб у банку знизилися на 2,3 млрд грн-до 175,2 млрд грн.