Що відомо

Зазначається, що окрім визнання незаконним припинення банківської ліцензії банку Союз, суд зобов'язав Нацбанк відновити роботу банку.

Правління Національного банку відкликало ліцензію банку Союз 15 березня 2016 року. Основною підставою для такого рішення був факт встановлення систематичного порушення банком законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму.

Читайте також: Рожкова розповіла, як діятиме НБУ в разі скасування націоналізації Приватбанку

Як зазначають в НБУ, чинний закон не передбачає механізмів повернення виведених з ринку банків, тому фактично виконати рішення суду неможливо.

Читайте також: На банківський ринок чекає хвиля злиття — НБУ

Передісторія

  • Акціонер банку Союз Сергій Дядечко в березні 2016 року звернувся з позовом до НБУ і ФГВФО, в якому просив визнати протиправним та скасувати постанову про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.
  • Суди першої та апеляційної інстанцій прийняли рішення на користь позивача, але НБУ звернувся до Верховного Суду з касаційною скаргою, яку 4 червня 2019 року було частково задоволено: скасовано рішення судів попередніх інстанцій, а справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

Раніше повідомлялося

  • Раніше у Нацбанку повідомляли, що через суди намагаються повернути зі збанкрутілих банків 37 мільярдів гривень.
  • При цьому протягом 2018 року Нацбанк зміг погасити заборгованість збанкрутілих банків лише на 2,6 мільярда гривень.