В 2018 році громадяни здійснили валютообмінні операції в банках на суму $10 121 млн. В небанківських обмінниках — на $11 490 млн. Для порівняння: у 2017 році ці показники становили $6 975 млн і $6 280 млн відповідно.

Цього року тенденція продовжилася. За результатами 9 місяців 2019 року обсяг валютообмінних операцій у банках становив $13 053 млн, у небанківських компаніях – $13 909 млн.

Таку тенденцію в НБУ пояснюють різким збільшенням гравців на цьому ринку. На сьогоднішній день ліцензії на обмін валют мають 32 небанківські компанії. При цьому, ще в жовтні 2015 року лише 7 небанківських установ мали право здійснювати валютообмінні операції.

Крім цього, на початку 2019 року НБУ прийняв черговий пакет змін, який спростив доступ на ринок обміну валют і дозволив збільшити кількість його учасників.

Депозити в іноземній валюті від топ-банків: вигідні ставки + бонус від «Мінфіну»

Чому обмінникам стало легше жити

  • НБУ знизив вимоги до мінімального розміру власного капіталу для небанківських компаній, які планують обмінювати валюту, в 2 рази — до 5 млн грн. Компанії з таким обсягом капіталу мають право відкрити до 50 пунктів обміну валют.
  • Щоб збільшити мережу обмінників ще на 50 одиниць, треба збільшити капітал ще на 5 млн грн. Раніше цей «крок» становив 10 млн грн.
  • Регулятор також спростив процес видачі ліцензій. Зокрема, скасував вимогу про обов'язкову наявність у компаній на момент отримання ліцензії не менше 5 готових до роботи пунктів обміну валют. Тепер учасники ринку можуть обладнати свої «точки» вже після отримання дозвільних документів.

Що буде далі

В майбутньому обсяги валютообмінних операцій в небанківських обмінниках ще зростуть.

  • По-перше, з 5 листопада НБУ скасував добовий ліміт на купівлю валюти фізособами, який становив 150 тис грн.
  • По-друге, після набрання чинності закону про спліт, небанківські компанії зможуть здійснювати валютообмінні операції онлайн.
  • По-третє, НБУ і далі планує пом'якшувати вимоги до небанківських обмінників і скорочувати кількість перевірок.

Крім того, після прийняття закону про боротьбу з відмиванням брудних грошей, порогову суму, яка підлягає фінансовому моніторингу, піднімуть з нинішніх 150 тис грн до 400 тис грн. Це також позначиться на обсягах валютообмінних операцій.