Фінансові результати компанії за III квартал

По завершенню квартального періоду компанія відзвітувала про зростання виручки на 40%. Показник чистого прибутку збільшився у три рази. У річному співвідношенні показник виріс з 2,84 мільярда доларів до 10,1 мільярда доларів. З минулого року виручка компанії піднялася з 12,1 мільярда доларів до 16,9 мільярда доларів.

Таких результатів корпорації вдалося досягти завдяки істотному зростанню ключового сегменту для Alibaba – інтернет-торгівлі. До основного бізнесу відносяться такі онлайн-магазини як Таобао і Тмолл. На них припадає 2/3 загальних інтернет-продажів в країні. Алібаба отримує доходи від рекламних публікацій на сайтах і комісію за певними угодами.

Продажі у сфері інтернет-торгівлі збільшилися минулого кварталу на 40%, склавши 14,4 мільярда доларів. На 25% піднялися в річному співвідношенні доходи від реклами, на 24% – комісії. Істотно піднялася виручка від хмарного підрозділу Alibaba Cloud – на 64%, до 1,3 мільярда доларів.

Разовий фактор у розмірі 9,7 мільярда доларів

На доходи корпорації вплинув разовий прибуток у обсязі 9,7 мільярда доларів, пов'язаний з отриманням частки в Ant Financial (займається управлінням сервісом Аліпей). Аліпей – це найбільший сервіс мобільних платежів у всьому світі. Його відмінність від інших полягає у тому, що продавець не отримає кошти, поки покупець не підтвердить отримання покупки.

Перед проведенням IPO у 2014 році Ент Файненшнл вийшла зі складу Алібаба Груп. При цьому було укладено договір про відрахування зборів і ліцензійних платежів, який перестав діяти у вересні поточного року, після чого Алібаба отримала 33%-у частку в Ant Financial.

У річному співвідношенні, не враховуючи разові чинники, прибуток Алібаба виріс за минулий квартальний період на 30%. Прибуток на акцію склав 1,86 долара. У компанії очікують, що до завершення 2020-го фінроку виторг складе 71 млрд доларів.

Що чекати від акцій?

Цінні папери Alibaba виросли в ціні з січня на 30%. Аналітики lblv.com прогнозують зростання акцій на 27% – до 223 доларів за рік. Більшість експертів радять купувати папери китайського інтернет-рітейлера.

Олександр Дубинський, фінансовий аналітик LBLV.ru