В чому причина цієї ситуації, та звідки в Україну припливає валюта, надходять кошти, на своїй сторінці в Facebook розповів президент інвестиційної групи «Універ» Тарас Козак.

Так виглядає, що українці вже змирилися з тим, що цієї осені не буде традиційного знецінення гривні.

Долар знайшов свій новий коридор в діапазоні 24.5-25.5 грн./$. Приплив чергової порції сотень мільйонів доларів для купівлі ОВДП на аукціоні Мінфіну в кінці вересня лише на кілька днів «прогнув» долар на міжбанку. А спроби спекулянтів «розкачати» готівковий курс до 26 грн./$ на початку жовтня теж не мали успіху.

Сьогодні безготівковий долар дорожчий 25.12 грн./$, ніж в обмінниках — 24.95грн./$. Це свідчить, що останнім часом населення більше продає «зеленого», ніж купляє.

Звідки долари у громадян? Безперечно, хтось продає свої старі запаси, накопичення. Втім, на мою думку, основне джерело доларів у населення — це перерахування із-за кордону їхніми родичами-заробітчанами. Лише за перше півріччя 2019 року, за даними Нацбанку, в Україну надійшло понад $5,5 млрд. Це значно більше, ніж усі іноземні інвестиції в нашу країну за цей період — як портфельні в ОВДП, так і прямі. При цьому статистика не врахувала «найжирніший» третій квартал, коли на сезонні роботи додатково виїжджають мільйони українців.

Починай заробляти на Forex та отримай бонус на новий рахунок

За весь 2019 рік очікується більше $15 млрд надходжень від наших заробітчан. І не більше $5 млрд інвестицій від іноземців. Що важливо, заробітчани переказують кошти умовно назавжди, а інвестори — лише тимчасово.

Читайте також: Долар за 25 гривень. Як відіграти валютні втрати

Тому не ОВДП, Мінфін, Нацбанк, Гонтарева, Маркарова чи ще хтось винен у сильній гривні. А пересічний роботящий українець.