Нинішній прогноз обсягу міжнародних резервів більш позитивний, у порівнянні з тим, який Нацбанк давав влітку цього року. Тоді НБУ очікував, що міжнародні резерви в 2020 році становитимуть $22,8 млрд., а в 2021 році — $23 млрд.

За словами Дмитра Сологуба, є кілька причин збільшення прогнозованих показників міжнародних резервів. Зокрема, він очікує на розміщення Україною єврооблігацій в 2020 році.

 Купуйте ОВДП та отримуйте до 16% річних та бонус від «Мінфіну»

«Крім цього, швидше за все продовжуватиметься приплив грошей в українські цінні папери з боку нерезидентів, хоча вже не такими темпами як цього року», — прогнозує Дмитро Сологуб.

На чому базуються очікування

  • Станом на 30 вересня цього року міжнародні резерви України становили $21, 437 млрд.
  • Основне припущення, на якому базується прогноз Нацбанку – подальша співпраця з МВФ. Вона дозволить Україні отримувати інше офіційне фінансування, покращувати умови доступу до міжнародних ринків капіталу, а також підтримувати інтерес інвесторів до активів.
  • На Інститутській вважають, що затримка в укладанні нової програми співпраці з МВФ є ключовим ризиком для реалізації макроекономічного прогнозу, який оприлюднив в НБУ.

Нагадаємо, у НБУ розповіли, чому економіка не зможе швидко зростати без співпраці з МВФ.