На скільки зростуть виплати за варантами

Інвестбанкір Dragon Capital відповів на запитання про те, що буде з виплатами за варантами, якщо застосувати заявлені прем'єром Гончаруком темпи зростання економіки на 40% за п'ять років.

«Ми прорахували цей сценарій. Якщо застосувати заявлені прем'єром темпи зростання (ВВП України — ред.), то за ними виплати будуть більше $8 млрд. Зрозуміло, є якісь змінні, курс долара і так далі».

При цьому інвестбанкір зазначив, що не знає, чи реально буде політично виплатити таку суму.

Які є ризики виплат

«Є підписані контракти, до них прив'язано багато крос-дефолтів, від таких зобов'язань не втечеш. Перша виплата може бути у травні 2021 року, і буде відносно невеликою — кілька сотень мільйонів. Але якщо до наступного року економіка зросте на 5% і вище, то виплати у 2022-му будуть більшими», — сказав він.

Читайте також: Гетманцев: ВВП-варанти, випущені в 2015 році, є «міною уповільненої дії»

Як можна вирішити ситуацію

Фіала вважає, що власникам варантів можна було б запропонувати якусь угоду.

«Не обов'язково їх викуповувати, можна конвертувати ці зобов'язання в довгі облігації. Як я розумію, обговорюється питання, з яким коефіцієнтом. Зараз вони торгуються вище 90% від номіналу. Але вони структуровані досить вигідно для інвесторів. І, напевно, інвестори захочуть якусь премію, щоб погодитися на цю конвертацію», — зазначив він.

Читайте також: Мінфін хоче знизити держборг до 42,4% ВВП до 2022 року

Як заяви олігархів впливають на вартість варантів

Також інвестбанкір розповів, як заяви окремих олігархів впливають на вартість варантів.

«Коли пан Коломойський каже про дефолт, то ціни на варанти падають. Але це має і зворотний ефект — процентні ставки, які платимо, залучаючи борг, ростуть. Тому, з одного боку, можемо трохи заробити, але з іншого — можемо ще більше втратити. Все-таки вигідніше націлюватися на високий зріст і робити все, щоб цього досягти. І вже з власниками домовиться про реструктуризацію в облігації виплати, за якими будуть більш передбачуваними», — зазначив Фіала.

Інвестування з заставними гарантіями від Cronvest: 15% річних + 1% від «Мінфіну»

Про які варанти йдеться

  • Україна і Комітет кредиторів у 2015 році досягли угоди про реструктуризацію частини боргу загальним обсягом $18 млрд.
  • Реструктуризація передбачає повне списання $3 млрд, відстрочку платежів по тілу кредиту в сумі $8,5 млрд на 4 роки, а також фіксування ставки купона по всьому бондами на рівні 7,75% річних.
  • Україна випустила ВВП-варанти на суму списаних кредиторами єврооблігацій.
  • За умовами випуску VRI (реструктуризовані борги України), інвестори претендують на частину приросту реального ВВП (з урахуванням інфляції), що перевищить показник у 3% в 2019-2038 роках, за умови, що номінальний ВВП (без урахування інфляції) перевищить $125,4 млрд.