Номер був показаний в ефірі телеканалу «1+1», де вийшла програма «Квартал 95» (з нею можна ознайомитися на YouTube-каналі «Кварталу 95»). Гуморист Євген Кошовий у супроводі співачок Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Григорія Верьовки виконали пісню про спалений будинок колишньої глави Нацбанку Валерії Гонтарєвої.

Жарти викликали неоднозначну реакцію суспільства та представників влади.

«Вибачте, Валерія Олексіївна, мені соромно за Національний заслужений академічний український народний хор України імені Григорія Верьовки», — написав у Facebook міністр культури, молоді і спорту Володимир Бородянський.

В тому, що цей номер підриває імідж України в очах зовнішніх інвесторів, переконаний міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов. «На думку зовнішніх спостерігачів, Гонтарєва знаходиться під тиском Коломойського за рішення щодо Приватбанку. Також вони не розуміють, наскільки сьогоднішня влада є незалежною від Коломойського та інших олігархів. 95 квартал асоціюється з владою. І жарти проти Гонтарєвої можуть і будуть сприйматися як підтвердження зв'язків між олігархами і владою», — написав він у Facebook. На його думку, номер негативно впливає на інвестиційний клімат.

Прокоментувала ситуацію і сама Гонтарєва. «Це ганьба! Насміхатися над людським горем — це неможливо уявити в цивілізованому суспільстві!», — заявила вона в коментарі проекту Радіо Свобода «Ньюзрум».

В інтерв'ю російському виданню Настоящее время свою думку щодо номеру висловив і олігарх Ігор Коломойський. «Мінфін» наводить його ключові цитати.

Про ставлення до жартів

Гонтарєва нехай сидить спокійно в Лондоні і переписує майно на інших, щоб їй чого-небудь ще не спалили. Чому ви не вважаєте, що в цьому номері труять також мене? Вони на всю країну кажуть, що «Валерия думает о Валерьиче», і це значить, що я перший підозрюваний! Чому ви не вважаєте, що це – цькування Коломойського?

Коли у людей є почуття гумору, вони спокійно все сприймають, не звертають уваги і не вважають, що це цькування. Це наше життя! І елементи нашого життя. Чи ви будете заперечувати, що у неї згоріла хата? Це просто жарт, пісня, витвір у розважальній телепередачі. Сатира і гумор.

Навіть у радянський час, коли жартували над вождями, сатириків потім не завжди садили до в'язниці. Може, ви ще худради будете збирати, як в Радянському Союзі, і говорити: «Це можна, а це не можна»?

Про діяльність Гонтарєвої

Чи співчуваю я Гонтарєвій? Я не співчуваю! Я співчуваю десяткам, а, може, і сотням тисяч людей, вкладникам різних банків, яких вона пограбувала. І які втратили свої гроші через курс гривні, через знищену банківську систему, які стали жебраками.

Вона ніяка не велика реформаторша, а велика руйнівниця. І я впевнений, що прийде час, і суд це встановить. І вона буде сидіти за гратами, не в Англії, так в іншому місці.

Але я більш ніж упевнений, що навіть якщо Україна зажадала б її видачі, її не видадуть після всієї цієї катавасії. Тож їй самій ця ситуація вигідна перш за все.

Про реакцію міністрів

Після такої заяви міністр економіки повинен негайно написати заяву про відставку, тому що це говорить про його рівень як міністра. Іншого слова як «дебіл» для цього просто не знайдеш. Дуже сумно, що міністр економіки в Україні – дебіл. На інвестиційний клімат впливає номер у розважальній передачі, сатира і гумор? Тоді, я вважаю, що у нас інвестклімату взагалі немає!

Отже, Україні не потрібно давати нічого ні МВФ, ні іншим. І я більш ніж упевнений, що нам більше нічого і не дадуть, що це все пусті старання. Досить міністру Мілованову ходити з простягнутою рукою, всі ці старання, досить витрачати казенні гроші, щоб їздити великими делегаціями в США.

Читайте також: 50 днів уряду. Що встигли зробити

А міністр культури Бородянський — я точно знаю, що він не дебіл. Він вибачався перед Гонтарєвою. Так от: нехай краще вибачиться перед усіма потерпілими від Гонтарєвої. Крім Коломойського. Тому що, коли він вибачається за когось перед Гонтарєвою, це означає, що він не дебіл, а покидьок.

Нехай він спочатку вибачиться перед громадянами України, які постраждали від дій Гонтарєвої і її зграї, перед вкладниками знищених нею банків. І всіма громадянами України, які постраждали від курсу гривні, який замість восьми гривень за долар став 25 гривень. Це її пряма заслуга. Тому що реальний курс, який повинен був бути сьогодні в країні, – це на рівні 12 гривень за долар.