Уряд хоче знайти спільну мову

«Тютюнові компанії є одними з найбільших платників податків в Україні. Ми, звичайно, уважно стежимо за тим, що відбувається. Цього тижня плануємо провести з ними зустріч, щоб пояснити позицію уряду і знайти спільну мову.

Нам важливо, щоб не тільки вони, а й будь-який бізнес бачив, що ми не будемо стояти на боці окремих лобістів інтересів», — сказав він.

За словами Гончарука, поправку в законопроект, яка стала причиною виникнення занепокоєння у тютюнових компаній, подав не уряд, а депутати.

Читайте також: АМКУ оштрафував тютюнові компанії на 6,5 мільярда

«Думаю, цього тижня ми знайдемо вихід із ситуації і вирішимо проблему, яка так турбує бізнес», — пообіцяв Гончарук.

Передісторія

  • 4 жовтня ВР прийняла в цілому законопроект №1049 «Про внесення змін у деякі закони України про запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».
  • За день до голосування група народних депутатів внесла поправку № 8, якою регулюються торгові націнки на сигарети для дистрибуції.
  • Поправка пропонує встановити торгову націнку (так звану «маржу») на сигарети для оптової та роздрібної торгівлі на рівні 7% і 13% від максимальної роздрібної ціни відповідно.

Читайте також: Найбільший виробник сигарет в Україні зупинив виробництво

  • У відповідь на це керівники компаній-членів асоціації «Укртютюн» заявили, що наслідком запровадження торговельної націнки на сигарети для оптової та роздрібної торгівлі може стати закриття фабрик і втрата 50 тисяч робочих місць у тютюновій індустрії.
  • Також керівники компаній заявили, що в разі прийняття поправки підвищать ціни на пачку сигарет на 14 грн з 1 січня 2020 року і збільшать обсяги нелегальної торгівлі тютюновими виробами з 8,4% до 20%.

Читайте також: Сигарети подорожчають до 80-100 гривень у 2020 році — виробники