Що кажуть в МВФ

«Наші переговори з українським урядом йдуть у хорошому темпі. Ми маємо намір відправити місію назад до України протягом найближчих декількох тижнів для того, щоб обговорити деталі важливих реформ, які потрібно провести українському уряду», — повідомив Томпсон.

Серед пріоритетних реформ він назвав відкриття ринку землі, боротьбу з монополіями в економіці, які контролюють олігархи.

Також представник МВФ зазначив, що Україні потрібно повернути кошти Приватбанку, які вивели з установи його попередні власники.

Читайте також: Переговори з МВФ: Як повернути 155 мільярдів, інвестованих в Приват

Чого очікує Україна від МВФ

  • Україна веде переговори з Міжнародним валютним фондом про нову позику в розмірі близько 5 млрд доларів.

  • За прогнозами НБУ, угоду про нову програму розширеного фінансування МВФ на термін 3-4 роки обсягом від 5 до 10 млрд дол. може бути досягнуто до кінця цього року. Це дозволить до січня отримати перший транш в розмірі близько 2 млрд дол.

Читайте також: Україна отримала від МВФ 31,4 мільярда з початку співпраці

Передісторія

  • 16 жовтня українська делегація вирушила до Вашингтона на переговори з МВФ. Вона зустрінеться з представниками МВФ, Світового банку, міжнародного депозитарію Clearstream, найбільших міжнародних інвестиційних компаній і банків, а також проведе двосторонні зустрічі з керівниками інших центробанків.

  • 26 вересня місія МВФ завершила роботу в Києві. Глава місії МВФ Рон ван Роден позитивно оцінив досягнуті Україною показники, однак сторони не домовилася про нову програму співпраці.

  • Причини, чому не вдалося домовитися з МВФ: загроза незалежності НБУ, перспективи розвитку ситуації з Приватбанком, ставлення уряду щодо очікуваної з 1 травня 2020 року лібералізації ціни на газ, невизначеність з бюджетом на 2020 рік.

Читайте також: Глава НБУ повідомив попередні умови МВФ