Що відомо

  • Так Вітренко прокоментував заяву голови «Газпрому» Олексія Міллера про те, що умовою продовження транзитного контракту з Україною є відмова Нафтогазу від свого виграшу в Стокгольмському арбітражі.

«З іншого боку, добре, що я про це почав говорити заздалегідь, щоб була можливість підготуватися. І добре, що 1 листопада ми надішлемо «Газпрому» наші позовні вимоги на суму понад 11 млрд доларів, що може стати компенсацією за припинення транзиту», — написав він.

Читайте також: Коболєв: «Газпром» може відновити прямі поставки газу з 1 січня

Історія питання

  • 10-річний контракт між «Нафтогазом України» і «Газпромом» на транзит російського газу закінчується 31 грудня 2019 року. Після його завершення російський монополіст мав намір максимально скоротити транзит газу через територію України.

  • 19 вересня в Брюсселі відбувся перший раунд тристоронніх переговорів України-ЄС-РФ. За їх підсумками віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович зазначив, що для укладення нового транзитного контракту сторони повинні виконати ряд завдань. Зокрема, Україна повинна просунутися у відділенні газотранспортної системи від «Нафтогазу» і в імплементації європейського законодавства.

  • Водночас Володимир Путін заявляв, що РФ готова на рік продовжити існуючий договір на транзит газу через Україну, якщо не буде підписано новий договір.

  • Черговий раунд переговорів щодо продовження договору у тристоронньому форматі Україна – Росія – ЄС призначено на 28 жовтня.

  • У кінці лютого 2018 року «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» в Стокгольмському арбітражі з транзитним контрактом, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

  • З урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить $2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».