Чому шанси Трампа на перемогу високі

На думку аналітиків агентства, чинний американський президент Дональд Трамп здобуде перемогу. Причому дві з трьох представлених моделей віддають Трампу більш впевнену перемогу порівняно з підсумками виборів 2016 року.

Слід зазначити, що всі моделі Moody's прогнозують перемогу Трампа, навіть якщо до кінця 2020 року економіка США впаде до багаторічних мінімумів, а фондовий ринок впаде на 9%.

Читайте також: Світова економіка втратить 850 мільярдів через торгову війну США і Китаю

Очікується, що Трамп переможе, незважаючи на падіння фондового ринку і ослаблення економіки.

Moody's використовує так звану модель «гаманця», яка заснована на трьох змінних: ціни на бензин, ціни на житло та зміни в реальних особистих доходах. Виборці схильні оцінювати більш високі ціни на бензин негативно, більш високі ціни на житло і зростання доходів – позитивно.

Ссвої економічні моделі агентство використовує, щоб передбачити значення цих змінних за кілька місяців до виборів.

Читайте також: Китай vs США: Україну зачепило рикошетом

Думки українських аналітиків щодо виборів

Аналітики інформаційно-аналітичного центру «Альпарі» солідарні з думкою Moody's, однак вважають, що жодного обвалу на ринку акцій і на тлі зниження ставки і нового раунду QE не буде.

Як зазначають аналітики, Трамп розуміє, що його успіх на виборах значно залежить від ситуації на Wall Street. Інвестори, що в біткоін, що «Роснефть» можуть спати спокійно.

Отримай +$25 на торговий рахунок Weltrade

При цьому фундаментальне протиріччя в США залишається невирішеним. Реальний сектор економіки, насамперед експортери, потребують дешевого долара та низьких ставкок. Фінансисти, ФРС як емітент резервної валюти, – в дорогому доларі та високих ставках. При цьому високі ставки, природно, збільшують витрати на обслуговування боргу.

Аналітики вважають, що цим питанням Трамп займеться під час свого другого президентського терміну. Тоді і слід чекати як фінальної стадії торговельної війни США і Китаю, так і серйозних потрясінь на фондових, валютних і сировинних ринках.

Нагадаємо, що комітет з відкритих ринків ФРС США за підсумками засідання 18 вересня ухвалив рішення знизити ставку по федеральних фондах на 0,25 процентного пункту, до 1,75-2% річних.