Про що говорять з МВФ

  • Стабільність і нормальна робота банківського сектора — це ті питання, які завжди розглядалися як з МВФ, так і з ЄС.

«Тому що неможливо мати і макростабільність, і економіку, яка стрімко розвивається, без нормально працюючої банківської системи. Тому Приватбанк — дуже складне питання. У нас в даному випадку нічого не змінилося. Є юридична стратегія, якої ми дотримуємося. Є 155 млрд грн грошей платників податків, які держава інвестувала в цей банк… Обговорюється дуже багато питань, в тому числі отримання кредитних коштів назад не тільки від Приватбанку, а й від інших проблемних банків», — додала вона.

Читайте також: Курс на денаціоналізацію Приватбанку загрожує співпраці України з МВФ — The Economist

У той же час, Маркарова не розповіла, чи обговорюється з МВФ ситуація навколо судових рішень на користь колишніх акціонерів Приватбанку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

Читайте також: В Нацбанку назвали принципове питання у переговорах з МВФ

Маркарова зазначила, що дискусійних тем для обговорення з МВФ значно поменшало, оскільки Україна вже прийняла ряд законопроектів, які раніше завжди були присутні в переговорах. Зокрема — закон про спліт, про економічних операторів тощо.

Передісторія

  • 16 жовтня українська делегація вирушила на переговори з МВФ. Українська делегація зустрінеться з представниками МВФ, Світового банку, міжнародного депозитарію Clearstream, найбільших міжнародних інвестиційних компаній і банків, а також проведе двосторонні зустрічі з керівниками інших центробанків.

  • 26 вересня місія МВФ завершила роботу в Києві. Глава місії МВФ Рон ван Роден позитивно оцінив досягнуті Україною показники, однак сторони не домовилася про нову програму співпраці і переговори — «в активній фазі».

Читайте також: Україна отримала від МВФ 31,4 мільярда з початку співробітництва

  • Причин, чому не вдалося досягти остаточних домовленостей з МВФ, кілька: загроза незалежності НБУ, перспективи розвитку ситуації з Приватбанком, ставлення уряду щодо очікуваної з 1 травня 2020 року лібералізації ціни на газ, невизначеність з бюджетом на 2020 рік.

  • Мінфін, під час націоналізації Приватбанка, вклав в банк для порятунку 155,3 млрд грн.

Програма МВФ для України

  • Україна веде переговори з Міжнародним валютним фондом про нову позику в розмірі близько 5 млрд доларів.

  • За прогнозами НБУ, угоду про нову програму розширеного фінансування МВФ на термін 3-4 роки обсягом від 5 до 10 млрд дол. може бути досягнуто до кінця цього року, що дозволить до січня отримати перший транш по ній в розмірі близько 2 млрд дол.

  • Поточна програма співпраці між Україною і МВФ в рамках механізму stand-by була затверджена 19 грудня 2018 року. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько 3,9 млрд дол.

 Оформити депозит в Приватбанку