Деталі

  • У ньому були враховані зауваження, висловлені напередодні на зустрічі президента Володимира Зеленського з представниками аграрної галузі.

«Зміни торкнулися, зокрема, питання можливої купівлі землі нерезидентами, проте деталі будуть на зустрічі в Раді у п'ятницю (11 жовтня)», – сказав співрозмовник агентства.

  • В релізі про підсумки зустрічі повідомлялося, що її учасники висловилися за поетапне введення ринку землі, коли на першому етапі право придбати землю буде надаватися виключно українцям, а іноземці отримають таку можливість тільки на останньому етапі реформи.

Читайте також: Що не так з законопроектом про ринок землі

  • У початковому законопроекті нерезиденти (за винятком країни-агресора) могли купувати українську землю на рівних з резидентами тільки за єдиної умови – створивши компанію-резидента.

Зеленський у четвер у ході прес-марафону також підтримав ідею, що якийсь час землю треба продавати лише українцям.

Читайте також: Іноземців допустять до ринку землі в Україні. Названо умова (відео)

«Коли наші фермери куплять землю, коли знизиться наша кредитна ставка, тоді вже можна дати можливість купувати землю іноземним компаніям за умови, що вони будуть працювати на цій землі і наймати на роботу українців», – пояснив глава держави.

Читайте також: Скільки буде коштувати гектар землі після зняття мораторію (думка експерта)

Він підкреслив, що неврегульованим залишається тільки питання з іноземцями, які вже є орендарями української землі.

«Ви ж не можете сказати: „ми вам не продамо“, або „вашу землю ми продамо іншим українцям“, – пояснив президент проблему.

Що відомо

  • 23 вересня МЕРТ оприлюднило проект закону про ринок землі для громадського обговорення.

  • Президент Зеленський доручив Кабміну до 1 жовтня розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, а Верховній Раді — скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.