Що це значить

«Як тільки у нас будуть підписані договори про приєднання, і як тільки ми впровадимо європейські норми роботи ринку газу, „Газпром“ зможе прийти на український ринок та постачати газ споживачам у такій кількості, як вони забажають.

Більш того, вони можуть робити це досить ефективно, якщо їхня цінова політика буде дешевшою, ніж в європейських постачальників», — зазначив Коболєв.

Він додав, що Газпром відмовляється виконувати нинішній контракт з НАК через політичний підтекст, і після закінчення цього контракту компанія може знову вийти на український ринок.

Читайте також: Газпром ініціював новий арбітраж проти Нафтогазу

Також Коболєв заявив, що не бачить сенсу і вигоди для країни продовжувати транзитний контракт з російським «Газпромом» на діючих умовах.

Що відомо

  • Раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що «Газпром» підпише контракт на транзит газу з Україною, якщо вона до кінця року імплементує європейське законодавство. В іншому випадку «Газпром» готовий продовжити діючий контракт на прокачування газу.
  • Під час останнього раунду тристоронніх переговорів у вересні Україна, РФ і ЄС узгодили, що майбутній контракт буде базуватися на законах і правилах ЄС. За тривалістю контракту, обсягами та тарифами домовленості поки немає.
  • Українська сторона і ЄК пропонують Росії транспортувати по 60 млрд кубометрів газу щорічно протягом 10 років. У свою чергу Росія наполягає на продовженні терміну дії існуючого угоди на рік з прокачуванням 10-15 млрд куб. метрів. Термін дії контракту закінчується 31 грудня.
  • Наступний раунд тристоронніх переговорів заплановано на 28 жовтня.