Що недопрацювали

  • В асоціації побоюються переходу колишніх співробітників податкової міліції в Бюро на загальних підставах чи за результатами формального конкурсу.

«Оскільки умови конкурсу на посадув бюро не визначені в законопроекті, є побоювання щодо фактичного переходу колишніх співробітників податкової міліції та інших службовців фіскальних органів на службу в Бюро фінансових розслідувань на загальних підставах за нормами законодавства про державну службу або за результатами формального конкурсу», — сказано в релізі.

  • Крім цього, законопроект не дає розуміння про структуру нового органу, чисельність його працівників, а також розмір оплати праці.

«Все це на даний момент не дає точного розуміння, якої кваліфікації будуть співробітники цієї служби», — підкреслюють експерти.

  • Бізнес-асоціація також відзначає ризики, пов'язані з тим, що глава БФР буде призначатися міністром фінансів без відкритого конкурсу.

«Є ймовірність того, що керівник буде призначатися без публічного професійного відбору. До того ж уряд буде мати право звільнити керівника бюро з подачі міністра фінансів, вичерпний перелік підстав для такої подачі законопроектом не визначено… бізнес не раз наполягав саме на створенні незалежного аналітичного органу», — акцентують у ЄБА.

Що відомо

  • 2 жовтня Радапідтримала створення Бюро фінансових розслідувань.

  • 26 вересня Кабмін тимчасово продовжив повноваження податкової міліції ДФС.

  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков в рамках підготовки до створення БФР ліквідував департамент захисту економіки Нацполіції. За словами Авакова, кращі кадри з цього підрозділу перейдуть в майбутнє бюро.