Укрстат підтвердив свою попередню оцінку зростання ВВП у II кв. на рівні +4,6 % р/р. Серед ключових драйверів зростання було сільське господарство, будівництво, фінансовий сектор і торгівля. З боку витрат ми побачили високі темпи зростання споживання домогосподарств та інвестицій. З іншого боку, зростання економіки супроводжується збільшенням попиту на імпортну продукцію, в результаті чого внесок чистого експорту в зростання ВВП був негативним.

У серпні падіння у промисловості заглибилося до -1,7 % р/р (з -0,2 % р/р у попередньому місяці). Найсильніше постраждала переробна промисловість, де було істотне падіння в харчовій промисловості, легкій промисловості та металургії. З іншого боку, видобувна промисловість і енергетика зростали.

Зростання номінальної зарплати в серпні склало 17,4 % р/р, а зростання реальної – 7,7 % р/р, сповільнившись з +9,5 % р/р у липні. Уповільнення зростання доходів відбилося на зниженні темпів зростання обороту роздрібної торгівлі – з +9 % р/р у липні до +6,7 % р/р.

У серпні споживчі ціни знизилися на 0,3 % порівняно з липнем, у результаті чого інфляція сповільнилася з 9,1 % р/р до 8,8 % р/р. Ціни на продукти харчування демонстрували сезонне зниження завдяки падінню цін на овочі та фрукти. При цьому яйця подорожчали майже на 40 % протягом місяця, що, ймовірно, було пов'язане зі зниженням пропозиції. Тим часом зміцнення гривні посприяло зниженню цін на одяг, а комунальні послуги дешевшали завдяки зниженню тарифів на газ. Паливо і мастила також подешевшали на тлі зниження курсу USD/UAH та відносно стабільної динаміки світових цін на нафту.

Поточний рахунок у серпні був зведений із дефіцитом 0,5 млрд дол., що трохи нижче, ніж місяцем раніше (-0,6 млрд дол.). Зростання експорту товарів сповільнилося на тлі уповільнення зростання експорту продуктів харчування з +36,5 % р/р до +19,7 % р/р (через зниження цін і високу базу порівняння), а також скорочення експорту металургійної продукції на 16 % р/р унаслідок падіння у виробництві, низьких світових цін і зростання торговельних бар'єрів. Зростання імпорту товарів також несуттєво сповільнилося – з +9,1 % р/р до +8,2 % р/р. На тлі високого інвестиційного попиту імпорт металургійної продукції продовжував зростати високими темпами. З іншого боку, низькі світові ціни зумовили невелике скорочення імпорту енергоресурсів. Зростання прямих іноземних інвестицій і кредитів реального сектора дозволили звести фінансовий рахунок із профіцитом 0,6 млрд дол., і профіцит платіжного балансу склав 0,1 млрд дол. Таким чином, міжнародні резерви України зросли до 22 млрд дол., що покриває 3,5 місяця майбутнього імпорту.

Детальні макроекономічні звіти можна знайти за посиланням.