«Мінфін» вирішив розібратися, збувалися їх передбачення раніше, і хто з «пророків» виявився ближче до істини.

Рік високих очікувань

У 2008 році найбільш близьким до реальності виявився прогноз агентства Fitch — 28 грн за долар. Тоді як офіційний курс Нацбанку на кінець року склав 27,68.

Найбільш песимістично щодо перспектив національної валюти на 2018 рік виявився налаштований Кабмін. При розрахунках держбюджету-2018, уряд заклав курс на кінець року 30,1 гривень за долар. Як пояснював Олександр Данилюк, який був у той час міністром фінансів, на Грушевського такий прогноз вважали «реалістичним».

Хоча позиція Мінфіну цілком зрозуміла. ПДВ та мита на імпортні товари, – це бюджетоутворюючі податки. Чим слабкіше гривня, тим більші обсяги потенційних надходжень, тим вагоміше виглядає дохідна частина бюджету.

Нацбанк, за традицією, від коментарів утримався. А ось інші організації та експерти теж чекали на девальвацію гривні. Оцінки багатьох з них не надто відрізнялися від озвучених в Кабміні. 

Прогноз курсу гривні до долара на кінець 2018 року

*Показник, закладений у держбюджет

**Базовий сценарій консенсус-прогнозу

Читайте також: Гривня зміцнилася. Гривня просіла

Щось пішло не так

Прогнози на 2019 рік поки що також нагадують «ворожіння на кавовій гущі».

В кінці минулого-початку цього року ні чиновники, ні імениті фінансисти не могли припустити, що гривня може так зміцнитися.

Звичайно, до кінця року ще далеко, і підводити підсумки поки що не час. Тим більше, що «зелений» вже починає відвойовувати позиції

Але «проміжні результати» в корені відрізняються від очікувань прогнозистів, які вони давали в кінці 2018 — початку 2019 років.

Прогноз курсу гривні до долара на кінець 2019 року

*Показник, закладений у держбюджет

**Базовий сценарій консенсус-прогнозу 

Більше за інших у гривню вірив МВФ. Наприкінці минулого року у Фонді спрогнозували, що курс української валюти до кінця 2019 зміцниться на кілька копійок.

Решта були переконані, що за 12 місяців курс національної валюти просяде. Міжнародні рейтингові агентства передбачали, що за долар будуть давати більше 30 грн. Їх прогнози були навіть більш песимістичними, ніж у Кабміну.

Наприклад, у Standard & Poor's очікували, що курс складе 30,5 грн./дол. Зараз аналітики коригують свої очікування. Відповідно до оновлених прогнозів, експерти агентства очікують курс 27 гривні за долар на кінець року.

Депозити в валюті від топ-банків. Вмбрати найвигідніші 

JP Morgan також опублікував новий прогноз, в якому істотно поліпшив оцінку курсу гривні до кінця 2019 року. Тепер у банку вважають, що він складе 25,5 гривні за долар.

Офіційний курс гривні до долара на початок кожного місяця у 2019 році

Щоправда, були й винятки. Наприкінці 2018 року FocusEconomics оприлюднила консенсус — прогноз курсу гривні, складений на базі оцінок міжнародних та українських аналітиків. Більшість із них говорили про девальвацію гривні, а ось у інвестиційній компанії Goldman Sachs заявили, що гривня зміцниться і курс становитиме 25 грн/дол. Напевно, вони щось знали.

Аномальне зміцнення гривні в останні кілька місяців, у Нацбанку пояснили декількома причинами. З одного боку, на ринок продовжує прибувати валюта від нерезидентів, які скуповують українські ОВДП. З іншого, свою лепту вніс також рекордний урожай зернових.

Читайте також: До кінця року в портфелі іноземців може бути ОВДП на 120 мільярдів

Але, схоже, експерти не надто вірять, що ці фактори будуть діяти довго.

А що далі

Прогнози на наступний рік досить суперечливі. Оптимісти вважають, що до кінця 2020 року долар буде коштувати не менше 27,5 грн/дол. Песимісти впевнені, що за «зелений» будуть давати більше 30 гривень. Серед останніх і рейтингова агенція Fitch. Щоправда свій песимістичний прогноз Fitch зробила ще в червні і, на відміну від інших восени його ще не оновлювало.

Прогноз курсу гривні до долара на кінець 2020 року

*Показник закладений в проект держбюджету

Прогнози на далеке майбутнє теж невтішні. МВФ, наприклад, прогнозує падіння курсу української валюти до 30,55 грн/дол до кінця 2021 року, а надалі — здешевшання української валюти на 50 копійок на рік.

Отже, для тих інвесторів, які купили валюту за високою ціною, ще не все втрачено. Головне набратися терпіння і вірити, що цього разу прогнозисти не підведуть.

Олексій Писарев