Держоблігації – конкурент депозиту

«Ми бачимо значний потенціал зростання ринку ОВДП в попиті з боку фізосіб. Держоблігації – прямий конкурент депозиту. Станом на вересень, частка ОВДП у власності фізичних осіб по відношенню до депозитів пропорційно ще дуже мала: якщо на строкових депозитах українці тримають 325 млрд гривень, то в облігаціях поки лише 10 млрд. Втім, ця частка зростає досить швидкими темпами», – повідомила Євгенія Грищенко.

Оформити заявку на купівлю ОВДП від ICU з бонусом +0,2% до прибутковості від «Мінфіну»

За даними групи ICU, з 20 вересня 2018 року фізособи збільшили вкладення в ОВДП більш ніж удвічі.

Який дохід дають ОВДП

Зростання вкладень у держоблігації триває, зважаючи на надійність інструменту, більш високу прибутковість порівняно з депозитом і відсутність ПДФО у розмірі 18%, що дає ще близько 2% премії прибутковості при однакових ставках.

Серед основних категорій фізичних осіб, які цікавляться ОВДП, за словами Євгенії Грищенко, керівники вищої ланки з фінансового сектора, CEO підприємств, працівники IT-сфери, тобто люди з більш високими доходами. Це обумовлено тим, що з урахуванням витрат на можливі комісії, вкладати в ОВДП має сенс від 100 тис. гривень і вище.

Оформити депозит з бонусом від «Мінфіну»

Фізособи можуть заробляти на ОВДП

За даними НБУ, поза банками перебуває 355 млрд гривень готівкової гривні, а готівкової валюти — в рази більше, близько 86 млрд доларів.

Читайте також: ОВДП можна буде купити в мобільних додатках банків

Це колосальна цифра, що перевищує загальний держборг України, який склав 82,4 млрд доларів на початок серпня.

«Навіть якщо 10% готівки перетечуть у ОВДП, фізособи увійдуть у трійку найбільших інвесторів ОВДП і вдвічі обженуть нерезидентів», – переконана Євгенія Грищенко.

За її словами, реалізація цього потенціалу залежить від того, наскільки правильно і якісно буде проведена заявлена урядом майбутня податкова амністія, і наскільки українці повірять владі.

Читайте також: ОВДП або депозити. На чому можна більше заробити

Не менш важливими драйверами активізації вкладів фізосіб в ОВДП в 2020 році, на думку Євгенії Грищенко, повинні стати спрощення процедури ідентифікації клієнта через BankID, скасування обов'язкового подання податкової декларації, можливість торгувати ОВДП онлайн за допомогою мобільних додатків і систематична робота над підвищенням обізнаності населення.

Що відомо

  • Українці-фізособи мають можливість купувати ОВДП онлайн в додатку Приват24.
  • За прогнозами, до кінця року в портфелі іноземців може бути ОВДП на 120 мільярдів. Зараз — понад 97 мільярдів.
  • На початку вересня, вперше майже за два місяці, Мінфін відновив продаж валютних облігацій. Однак, як повідомили на Українському фінансовому форумі, Кабмін планує перейти виключно на гривневі запозичення на внутрішньому ринку.