Очікування уряду

«Одразу заспокою паніку, яка розлетілася в українських ЗМІ, — переговори з міжнародними партнерами в активній фазі. Ми почали обговорення нової 3-річної програми підтримки в рамках механізму розширеного фінансування», — написав прем'єр.

Він заявив, що укладення так званої staff agreement — рекомендації ради директорів МВФ для відкриття нової програми співпраці з Україною – очікується протягом наступних кількох тижнів.

Читайте також: МВФ продовжить роботу над новою програмою з Україною

За словами Гончарука, глава місії МВФ Рон ван Роден позитивно оцінив досягнуті Україною показники.

«Головним досягненням він назвав усунення квазіфіскального дефіциту енергетичного сектора і додав, що заходи, прийняті для реструктуризації банківської системи, були критично важливими для економічної стабілізації і економічного зростання», — зазначив прем'єр-міністр.

Читайте також: Місія МВФ оцінила стан справ в Україні

Водночас Гончарук зазначив, що в уряду попереду великий обсяг роботи, щоб збільшити український ЗПС і створити в Україні ринкову економіку.

«Будемо покращувати бізнес-середовище та проводити ключові реформи, заплановані нашим урядом — велику приватизацію держпідприємств, реформу агросектору, боротьбу з корупцією. Важливим залишається також успішне проведення судової реформи», — заявив він.

Що відомо

  • 26 вересня місія МВФ завершила роботу в Києві.
  • Протягом двох тижнів експерти місії провели плідні дискусії з новою владою, зокрема з питань податково-бюджетної та грошово-кредитної сфер, а також обговорили ключові заходів з реформування економіки.
  • За підсумками повідомлялося, що Україна поки не домовилася про нову програму співпраці.
  • Водночас в офіційній заяві МВФ повідомили, що місія приступила до обговорення нового трирічного угоди, яка може бути підтримана в рамках розширеного фінансування Фонду.