Що відомо

Повідомляється, що в Шевченківський районний суд 16 вересня надійшло клопотання адвоката ПІБу про накладення арешту на акції банку у кримінальному провадженні.

«В результаті заволодіння невстановленими особами майна ПАТ „Промінвестбанк“, яке полягає в повному недотримання порядку реалізації акцій банку, вартість майна у вигляді акцій занижена більш ніж на 49,6 млрд грн», — йдеться в матеріалах суду.

Однак слідчий суддя Шевченківського райсуду Києва відмовив у клопотанні заарештувати акції ПІБу, аргументувавши це відсутністю підстав.

Читайте також: Рейтинг стійкості банків за 2 квартал 2019 року

Історія питання

9 вересня Верховний Суд прийняв до розгляду касаційну скаргу російської державної корпорації «ВЕБ», дочірньою структурою якого є ПІБ, на постанову Київського апеляційного суду від 27 серпня без призупинення продажу ПІБ.

Київський апеляційний суд у серпні задовольнив клопотання державного виконавця та групи компаній, пов'язаних з бізнесменом Ігорем Коломойським і його партнерами, і закрив провадження по справі за скаргою ВЕБу на дії держвиконавця в рамках зведеного виконавчого провадження щодо укладення договору про продаж 99,77% акцій ПІБ на фондовій біржі ПФТС.

Державна виконавча служба заарештувала акції Промінвестбанку, після чого на 28 серпня 2019 року був призначений аукціон з їх продажу. Стартова ціна пакета — 532,099 млн грн. Однак ПФТС у встановлений термін не отримала заявок на його придбання.

Також повідомлялося, що Печерський районний суд Києва за клопотанням Генеральної прокуратури у вересні заарештував центральний офіс Промінвестбанку в столиці і ще 15 об'єктів нерухомості, які належать банку.

Російський ВЕБ володіє 99,7726% акцій Промінвестбанку і вважає незаконним аукціон з продажу його акцій, пропонуючи потенційним покупцям звертатися з питання можливої купівлі акцій безпосередньо.