Що це значить

«Ми знаємо, що є штучні механізми, які використовують страховий ринок. Частина послуг надає банківський сектор своїм страховим партнерам з дотримання на папері вимог до резервів. Моє повне бачення цієї ситуації буде після отримання від Нацкомфінпослуг повного доступу до аналітики.

Поки ж ми робимо точкові висновки, з огляду на публічну інформацію, яку бачимо. Але і тут ми дамо час привести резерви у відповідність до вимог», — зазначила Рожкова.

Відповідаючи на запитання, які, на її думку, види страхування в Україні є пріоритетними, Рожкова відповіла, що всі, оскільки ринок дуже дрібний, з точки зору окремих видів страхування, і основні послуги сформувалися на ньому спонтанно — через розвиток банківського ринку, але водночас глобально вони не розвиваються.

Страхуйте авто або нерухомість вигідно — з бонусами від «Мінфіну»

«Мені здається, дуже важливими є і добровільне медичне страхування і страхування від нещасних випадків. Не менш важливо і страхування майна від різних ризиків. Сьогодні потрібно донести до людей, що у них з'являється додатковий інструмент відчувати себе впевненіше в разі непередбачених обставин», — наголосила Рожкова.

Читайте також: «Спліт»: Що НБУ обіцяє небанківським фінустановам

Перший заступник голови НБУ зазначила окремо важливість страхування врожаю, особливо для малих підприємств.

За її словами, це той вид страхування, з яким треба працювати, враховуючи західний досвід.

«На тлі того, що ми рухаємося до зниження інфляції, до зниження облікової ставки, а значить до зниження вартості ресурсу, сьогодні страхування для позичальника — це додатковий інструмент отримати кредитний ресурс, а для банку це гарантія, зниження кредитного ризику. Як я сказала, виграють всі», — зазначила Рожкова.

Що відомо

  • 12 вересня ВР підтримала в цілому законопроект про так званий спліт. Це означає, що контроль над більшістю небанківських фінансових установ, зокрема страхових, тепер перейде до Національного банку.