Що важливо зробити

«Ринок землі є сьогодні. Він не є прозорим. Він є для тих, хто має доступ, гроші. Тобто юристів, певні схеми. Ідеться не про створення ринку. Ідеться про створення прозорого ринку, зрештою.

Треба дві речі забезпечити. Перше — потрібно зрозуміти, хто є кінцевими власниками. Знаємо, що є тіньовий або напівлегальний ринок оренди. Ми не знаємо, хто є кінцевим власником. Чому це важливо? Наприклад, є велика чи мала компанія, яка взяла в оренду у різних людей 5 тисяч чи 200, чи 300 тисяч гектарів. Ця компанія українська. Але власники — може бути така ж компанія і з такою ж назвою не українська. І гроші нібито українські, а, можливо, ця компанія позичила гроші, а, можливо, вона винна комусь. Хто контролює цю компанію, ми насправді не знаємо.

Читайте також: Маркарова анонсувала дві програми фінансування для придбання землі

І це потрібно з'ясувати, тому що країна знаходиться у стані війни. Тому важливо дізнатися, хто є вже сьогодні справжніми людьми, які контролюють землю в Україні. І прозорий ринок землі дозволить це зробити», — сказав Милованов. Уряд також планує під час запуску ринку землі запустити систему моніторингу чи перевірки покупців і продавців землі.

Що відомо

  • Глава держави доручив Кабінету міністрів до 1 жовтня розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, а Верховній Раді — скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.
  • Прем'єр-міністр Олексій Гончарук 19 вересня заявив, що Кабмін пропонує відкрити ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.
  • Раніше президент Зеленський заявив, що після запуску ринку землі сільгосппризначення її зможуть придбати лише українці або українські компанії. Водночас прем'єр-міністр Гончарук назвав умову доступу іноземців до купівлі землі.