Умови для іноземних інвесторів

«В існуючій моделі можуть бути іноземці (бенефіціарами компаній, які будуть купувати землю – ред.). У тієї моделі, про яку ми зараз дискутуємо, це можливо», — сказав він.

При цьому прем'єр зазначив, що уряд готовий обговорити обмеження щодо участі іноземних інвесторів.

«Ми можемо проговорити якісь обмеження, якщо у когось є якісь побоювання… Якщо у вас є реальні побоювання, що сюди зайдуть китайці, що на кордонах стоять мільярди – це казки, такого немає, але якщо є такі побоювання, ми готові з вами проговорити інструменти, як зменшити ці ризики», — додав прем'єр.

Гончарук зазначив, що зараз в Україні є більше тисячі випадків, коли іноземці обробляють українську землю, нехай і у форматі оренди земельних ділянок, а не на праві власності. При цьому робота багатьох з них є зразковою, тому прем'єр вважає, що вони заслужили право так чи інакше взяти участь у відкритті ринку.

Читайте також: Маркарова анонсувала дві програми фінансування для придбання землі

«Якщо зараз обмежити і не надати ніякого юридичного інструменту зберегти та захистити подібним людям, це буде мати такий вигляд, ніби Україна виганяє іноземних інвесторів. Особисто для мене це неприйнятна історія», — наголосив він.

«У нас є іноземні компанії, які працюють. Нічого страшного тут немає. Навпаки, в більшості випадків, коли це відбувається, це призводить до того, що туди приходять інвестиції, техніка, створюються робочі місця, сплачуються податки і так далі. Весь досвід інвестування іноземців в українську землю показує, що іноземець часто ставиться до виконання своїх обов'язків точно не гірше, ніж інший цивілізований власник», — додав прем'єр.

Що відомо

  • Раніше президент Зеленський заявив, що після запуску ринку землі сільгосппризначення її зможуть придбати лише українці або українські компанії.
  • До цього глава держави доручив Кабінету міністрів до 1 жовтня розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, а Верховній Раді — скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.
  • Прем'єр-міністр Олексій Гончарук 19 вересня заявив, що Кабмін пропонує відкрити ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.