Що зміниться

У законі передбачена персональна відповідальність посадових осіб, зокрема керівників держорганів, за порушення законодавства у сфері публічних закупівель: штраф від двох до 10 000 неоподатковуваних мінімумів (34-170 000 грн).

З'явиться можливість виправляти помилки у тендерних пропозиціях протягом 24 годин і можливість консультації з бізнесом для замовників на етапі підготовки до тендеру.

Передбачена боротьба з «тролінгом оскаржень». Запровадять диференційовану плату за оскарження тендеру в АМКУ постановою Кабміну. Розмір плати будуть розраховувати у відсотках від вартості предмета закупівлі, а відкликати скаргу буде неможливо.

Запустять Prozorro.Market — онлайн-магазин для бюджетних установ. Він передбачає введення електронних каталогів поширених товарів, які будуть адмініструватися централізованими закупівельними організаціями та спрощувати процес закупівлі для бюджетної установи у кілька кліків.

З'явиться новий інструмент для боротьби з демпінгом. У системі торгів буде підсвічуватися аномально низька ціна. Постачальник повинен буде її обґрунтувати для укладання договору з замовником.

Продовжено термін закупівель для медичних препаратів. Їх можна буде закуповувати через міжнародні організації ще два роки. Кабмін буде затверджувати перелік ліків, а звіти будуть оприлюднюватися в ProZorro.

Новий закон вступить в силу через півроку після опублікування.

За словами засновника платформи Prozorro, а зараз голови ГТС Максима Нефьодова, всі ці зміни виводять з тіні понад 250 тисяч закупівель.