Хто продублював ФРС?

На позицію американського регулятора орієнтується багато ЦБ з різних країн світу. Наприклад, буквально через пару годин після оприлюднення дводенного засідання в США, монетарний регулятор з Гонконгу повідомив про зниження базової ставки до 2,25 відсотка. 25 базисних пунктів – настільки був скорочений показник. Таке рішення обґрунтовувалося безпосередньо діями ФРС. У США ключова ставка сьогодні становить від 1,75 до 2 відсотків.

ЦБ Японії: змін в ГКП не вносив, але обіцянку дав

В Японії протягом двох днів також проходило засідання членів Центрального банку. Але в даній країні не зважилися вносити зміни в грошово-кредитну політику. У підсумку, ставка по депозитах була збережена на рівні мінус 0,1 відсотка, цільова прибутковість держоблігацій на 10-річний термін близько нульового рівня. З 9 членів – 7 підтримали прийняті рішення.

Проте, японський регулятор повідомив, що в найближчій перспективі допускає можливість пом'якшення політики. Плюс ЦБ повторив свою колишню обіцянку – намагатися зберегти показники процентних ставок на вкрай низьких рівнях, як мінімум, до весни наступного року. Фінансові аналітики LBLV.com припускають, що вже на наступному засіданні Банку Японії (відбудеться 30-31 жовтня) ринок зможе зафіксувати більш рішучі заходи по підтримці третьої за величиною економіки в світі.

РБА: для досягнення поставлених завдань, необхідно зважитися на скорочення

Необхідно згадати ще один регулятор, який в найближчій перспективі буде змушений вносити зміни в процентну ставку – Банк Австралії. У серпні цього року регулятор повідомив про зниження ставки до 1,5 відсотка, на 0,25 відсотка. Дана подія в країні відбулася вперше з травня 2016-го.

Філіп Лоу (очолює Резервний банк Австралії) припускав, що зниження процентної ставки дасть можливість мінімізувати безробіття в країні, а також дати новий імпульс для зростання заробітних плат. Якщо на момент скорочення ставки цільове зростання безробіття становило 4,5 відсотка, то за фактом показник досяг 5,3 відсотка. Відповідно, команда LBLV передбачає чергове скорочення з боку австралійського регулятора на 1 відсоток вже найближчим часом.

Рита Котова, фінансовий аналітик LBLV.com