Редакція PaySpace Magazine створила інфографіку з порадами, як визначити фальшиві долари США. «Мінфін» відібрав і доповнив основні моменти.

Як розрізнити підробні долари

1. За номіналом. Американські долари друкують купюрами $1, $2, $5, $10, $20, $50 і $100. Банкнот $500 і $1 000 не існує. І якщо хтось пропонує купити у нього купюру номіналом більше сотні, — це, безумовно, шахрай.

2. За портретом президента США. Згідно зі статистикою НБУ, здебільшого в Україні підроблюють $100. Досить часто — домальовуючи нулі до $1 або $10. Тому варто запам'ятати, що на купюрі номіналом 100 доларів США зображено Бенджаміна Франкліна. Нижче наведені банкноти $100 старого та нового зразка (випускається з 2013 року).

3. За текстурою. Різні види валюти виготовляють із різних матеріалів. Наприклад, для виробництва євро використовують бавовну, а у складі паперу для доларів США 75% бавовни і 25% льону. Доларові купюри дуже міцні, їх важко надірвати. 

4. За написами. Зображення на купюрі не повинні вигорати на сонці або розпливатися, коли на них потрапить вода. Фарба добре тримається і не осипається, навіть якщо банкноту потерти. Малюнок повинен бути чітким, без розмитих контурів.

5. За захисною смужкою та водяними знаками. На справжніх банкнотах є приховані малюнки, які видно, тільки якщо їх розглядати проти джерела світла.

У новому варіанті 100-доларової купюри є синя тривимірна захисна стрічка із зображенням чисел 100. А ще — чорнильниця із дзвіночком, який змінює колір залежно від кута нахилу.

6. За символами серійного номеру. Кожна банкнота має унікальний номер — комбінацію з одинадцяти цифр і букв. Серійний номер двічі повторюється на лицьовій стороні купюри.

Ну а найпростіший спосіб не стати жертвою шахраїв — не міняти валюту «з рук» чи в підозрілих обмінних пунктах.