«Ми, правління Національного банку України, публічно заявляємо про неприпустимість цілеспрямованих, системних атак на екс-голову центробанку Валерію Гонтареву і в її особі — на всіх реформаторів, які працювали і працюють на благо України», — йдеться в заяві.

У Нацбанку назвали низку інцидентів з Гонтаревою терором.

«Його мета — залякати реформаторів української економіки, минулих і нинішніх, паралізувати нашу діяльність, змусити нас мовчати. Ми не будемо мовчати. Адже це — пряма і неприхована загроза демократії і реформ, від яких залежить майбутнє України та добробут громадян», — наголошується в заяві.

Читайте також: Гонтарева про допит в ГПУ: чекаю їх у Лондоні

Також у правлінні НБУ наголосили, що цей терор загрожує не лише реформ, а й кожного громадянина, його конституційних прав і свобод, гарантом захисту яких має бути держава.

«І нарешті, це повне руйнування моральних цінностей демократичного суспільства на користь терору. Ми вимагаємо дій. Правоохоронні органи повинні невідкладно забезпечити проведення неупередженого прискореного розслідування цієї серії атак, а також правопорушень власників і акціонерів неплатоспроможних банків, інформацію про яких Національний банк раніше передала в правоохоронні органи», — йдеться в заяві.

Що відомо

  • Сьогодні вночі невстановлені зловмисники спалили будинок екс-голови Національного банку України Валерії Гонтаревої у селищі Гореничі під Києвом.
  • Поліція кваліфікувала інцидент як умисне знищення майна і знайшла на згарищі будинку запальну світлошумову ракету.
  • Раніше Гонтарева була госпіталізували в лікарню із серйозними травмами в результаті того, що її збила машина на пішохідному переході в центрі Лондона. Пізніше, 5 вересня, невідомі спалили автомобіль її невістки.