Суть законопроекту

Документ передбачає також створення інформаційної системи в межах електронного кабінету для перевірки справжність отриманого покупцем чека і для оформлення скарги на продавця.

Крім цього, законопроект впроваджує дворівневу систему перевірок звернень споживачів або скарг. На першому рівні — у випадку непідтвердження продавцем факту продажу товарів або послуг проводиться камеральна перевірка, а в разі неявки продавця для її проведення призначається фактична перевірка.

На цьому рівні пропонується перевіряти дотримання вимог законодавства про реєстратори розрахункових операцій, оприбуткування товарів та їх обліку та обігу, дотримання порядку ведення касових операцій.

Читайте також: Цього тижня Рада розгляне низку важливих для фінансової сфери законів

Законопроект також розширює перелік видів діяльності, для яких застосування РРО є обов'язковим. Як зазначено в тексті законопроекту, РРО не буде застосовуватися платниками єдиного податку першої групи.

Народні депутати також підтримали скорочену підготовку цього законопроекту до другого читання.

Сам законопроект, на думку цих громадських організацій, потребує доопрацювання, щоб не торкнувся реальний малий і середній бізнес, але при цьому прибрав схеми ухилення від сплати податків.

Що відомо

  • Раніше сьогодні Рада взяла за основу в першому читанні законопроект про внесення змін до закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг.