Що це значить

  • Таким чином, банки в певному сенсі втрачають свою монополію на володіння клієнтськими даними і доступу до рахунків клієнтів.

«Якщо дивитися на функціонування європейського співтовариства open banking, то фактично вже є доступ до інформації клієнта і управління його рахунками не з банківського додатка — з зовнішніх систем», — заявив Холод.

І, за його словами, банки роблять це добровільно.

«Якщо клієнт розпорядився, а вважається, що клієнт є повним власником своїх даних, банки зобов'язані надавати доступ до його даних і рахунки з інших додатків. Це несе певну загрозу банкам, тому що вони втрачають монополію і напрацьований масив даних, які вони кров'ю і потім заробили, створюючи клієнтську базу», — підкреслив заступник голови НБУ.

У той же час, відзначає Холод, це робить банківський ринок більш гнучким, а життя клієнта — більш зручним.

Що відомо

  • З 5 серпня в Україні почалося введення міжнародного номера банківського рахунку IBAN у відповідності з вимогами стандарту ISO 13616.
  • Введення IBAN дозволить гармонізувати український платіжний простір з європейським та сприятиме подальшій запланованій модернізації системи електронних платежів Нацбанку.
  • Вже 4 вересня на розрахунки з використанням міжнародного стандарту банківського рахунку IBAN перейшли 29 українських банків.