Із чим це пов'язано

  • Причинами зміцнення гривні Шевчишин назвав жорстку монетарну політику НБУ, сприятливу цінову кон'юнктуру сировинних ринків і політичний оптимізм.
  • Крім того, як пояснюють в НБУ, гривня зміцнилася завдяки зростанню іноземних інвестицій у держоблігації.

Найбільш нестійкі валюти

Найбільш нестійким з початку року виявився аргентинський песо. Він обвалився протягом одного дня, в результаті несподіваних підсумків попереднього голосування на пост президента. 

Читайте також: Смолій розповів, чому НБУ не стримував зміцнення гривні в липні

Другою нестабільною валютою став узбецький сум, на стійкість якого вплинула лібералізації валютного ринку в країні та встановлення плаваючого курсу.

Більше 10% втратили валюти Туреччини через конфронтації між США та Європою, а також Швеції, автопром якої страждає від конфлікту між Китаєм і США.

Читайте також: Зміцнення гривні: Нацбанк все зробив правильно?

У серпні лідером падіння залишився аргентинський песо. Лідером за темпами зростання в серпні стала японська ієна. «Торгова війна Китаю і США призвела до великого притоку, в першу чергу, азіатського капіталу в Японію, як тиху гавань, спровокувавши таким чином зміцнення ієни на 2,3%», — зазначає Шевчишин.

Отримати бонус $25 на торговий рахунок Weltrade

Що відомо

  • Гривня з початку 2019 року зміцнилася до американського долара на 9,1%, що є кращим результатом серед світових валют.
  • НБУ в серпні купив на міжбанківському валютному ринку 316 мільйонів доларів, або на 300 мільйонів доларів більше, ніж продав.
  • Гривня зміцнилася в основному завдяки зростанню іноземних інвестицій у держоблігації (ОВДП). На думку експертів, це триватиме до кінця року.
  • Важливу роль у збереженні стабільності національної валюти наступного року відіграватиме можливість держави обслуговувати борг.