Що це значить

Виступаючи з промовою в Європарламенті, Лагард сказала, що економіку єврозони найближчим часом чекають нові ризики, переважно пов'язані з зовнішніми чиниками, тоді як інфляція залишається стабільно нижчою за цільовий показник.

При цьому вона зазначила, що поточна траєкторія грошово-кредитної політики ЄЦБ залишається обгрунтованою.

Читайте також: Україна виграє від світової економічної кризи — Маркарова

«Я підтримую думку членів ради керівників про те, що збереження акомодаційної грошово-кредитної політики буде залишатися доцільним протягом тривалого періоду, щоб повернути інфляцію до значення нижчого, але близького до 2%», — сказала Лагард.

«ЄЦБ повинен слухати й розуміти ринки — він не повинен керувати ринками, але повинен слухати і розуміти», — зазначила вона.

Читайте також: Банкіри очікують зниження облікової ставки до 16,5%

Лагард, яка, як очікується, обійме пост глави ЄЦБ 1 листопада, також виступила на підтримку нетрадиційних заходів регулятора, прийнятих з середини 2014 року, сказавши, що вони «зміцнили впевненість у відновленні економіки і сприяли зростанню зайнятості».

Що відомо

  • За підсумками липневого засідання, ЄЦБ зберіг базову процентну ставку за кредитами на нульовому рівні. Ставка за депозитами ЄЦБ залишена на рівні мінус 0,4%, ставка за маржинальними кредитами — 0,25%.
  • Крім того, керівництво ЄЦБ змінило свій прогноз на подальший рівень ставок. Тепер очікується, що ключові ставки будуть залишатися на колишньому рівні або нижче принаймні до кінця першої половини 2020 року або доти, доки інфляція в єврозоні не повернеться на таргетований рівень в 2%. Раніше говорилося, що вони збережуться на поточному рівні в зазначений період.
  • Наступне засідання ЄЦБ відбудеться 12 вересня. На цьому засіданні нинішній глава регулятора Маріо Драгі пообіцяв подати великий пакет стимулювальних заходів.