Що це значить

«Коли політик починає втручатися в ціну, це призводить до неефективності, корупції і популізму», — сказав він у відповідь на запитання про ціни на газ для населення і позиції Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Гончарук уточнив, що місія МВФ має прибути в Україну з 10 по 24 вересня.

За його словами, якщо якась частина населення не справляється з ринковою ціною, держава повинна допомогти. «Аж до того, щоб сплатити за неї вартість цього ресурсу», — зазначив Гончарук.

Читайте також: В «Нафтогазі» розповіли, хто і де може закупити газ за літньою ціною

Водночас він повідомив, що цифри в одержуваних громадянами платіжках, звичайно, є проблемою уряду. Політики вживатимуть заходів, щоб цифри не підвищувалися і всі, хто потребує, отримували допомогу, однак без повернення до адміністративного регулювання цін.

Що відомо

  • Представник президента в Кабміні Андрій Герус заявляв, що на переговорах з МВФ у вересні Україна підніме питання про пом'якшення вимог щодо тарифів на газ.
  • У червні Кабмін Гройсмана змінив формулу розрахунку ціни газу, за якою НАК «Нафтогаз України» продає газ населенню і теплокомуненерго (ТКЕ). Нафтогаз оскаржує це рішення уряду в Окружному адмінсуді Києва.
  • Також з'явилася інформація, що Україна, Польща і США в кінці тижня планують підписати меморандум про співпрацю в газовій сфері.