Адвокат практики корпоративного права АО Juscutum В'ячеслав Саприкін розповів у колонці для The Page, з чим може бути пов’язана ініціатива і чи не виникнуть через неї нові труднощі.

Місця для амністованих

Наразі гарантована сума виплати становить 200 тисяч гривень. У зв’язку з порівняно нещодавнім банкопадом та загальною насторогою до даного сектору, клієнти не поспішали нести до банків кошти, що перевищують таку суму.

Фонд планує поетапне збільшення, і до 2027 року гарантована сума повинна становити 100 тисяч євро в гривневому еквіваленті, що на сьогодні майже 3 млн гривень. Перше підвищення ліміту заплановане вже до кінця цього року.

На перший погляд, це однозначно позитивний сигнал для українських вкладників, бізнесу та економіки в цілому.

Але є й мінуси. На мою думку, зміни можуть бути пов’язані з всезагальним декларуванням та проведенням податкової амністії капіталу в Україні, яку бажає впровадити Офіс Президента. Адже, за попередньою інформацією, для легалізації коштів потрібно буде їх віднести до банківської установи.

Боргові зобов’язання

У ФГВФО є і інші проблеми. Спершу потрібно забезпечити фінансову стабільність самої установи шляхом реструктуризації заборгованості перед Мінфіном. Фонд отримав позику на ринкових умовах, тож, окрім самого боргу, має сплатити 67 млрд грн нарахованих відсотків. Реструктуризація також є вимогою МВФ, і до кінця поточного року має бути розроблений план врегулювання цього питання. Незрозуміло звідки у Фонду з’являться гроші не лише на погашення своїх заборгованостей, а й на відшкодування вкладників, особливо після підвищення суми.

Також невирішеним залишається відшкодування у разі неплатоспроможності державних банків. Зауважимо, що проект про внесення зміни до Закону України «Про банки і банківську діяльність» щодо гарантування державою вкладів фізичних осіб так і не був підписаний попереднім Президентом України у 2016 році (під час націоналізації ПриватБанку).

Відповідно до нього, держава повинна була взяти на себе зобов'язання щодо забезпечення відшкодування фізичним особам-вкладникам державних банків тієї частини суми, яка перевищує граничний розмір виплат Фондом. Виключенням став лише Ощадбанк. Це унікальний банк, вклади якого гарантуються не Фондом, а державою і не на певну суму, а в межах всього вкладу. Однак механізм відшкодування законодавчо не прописаний і, в разі настання такої несприятливої ситуації, поки невідомий алгоритм дій як для вкладників та банківського сектору, так і для держави в цілому.