Що відомо

«Злитки продаються під виглядом виробів відомих золотопереробних компаній», — йдеться в повідомленні.

За словами джерел, виявлені злитки золота високої якості відзначені фіктивними штампами найбільших швейцарських компаній з переробки цього металу. Вже знайдено близько 1 тисячі кілограмових злитків контрафактного золота. Це відносно невелика кількість, враховуючи, що заводи виробляють 2-2,5 мільйона таких виробів в рік.

Читайте також: Золото вперше з 2013 року подорожчало до 1500 доларів за унцію

Такі зливки з фіктивними штампами відомих заводів виробляють для відмивання нелегально придбаних доходів і незаконної торгівлі золотом.

Читайте також: Чи буде золото коштувати 2 000 доларів за унцію

«Підроблені злитки зроблені дуже професійно… Набагато більше все ще перебувають в обігу», — заявив глава швейцарського заводу Valcambi Майкл Мезарик.

Джерела не мають точної інформації про походження злитків, однак вважають, що вони можуть походити з Китаю, що є найбільшим світовим виробником та імпортером золота.

Представники Шанхайської біржі золота, що регулює ринок цього металу в Китаї, заявили, що у них немає відомостей про можливе виробництві контрафакту в КНР або його транспортування, і зазначили, що вся продукція проходить ретельну перевірку.