Політика НБУ щодо викупу валюти

«Ми не можемо для себе поставити мету більше або менше купити. Якщо є надлишок, який спричиняє різкі коливання, – ми викуповуємо. Якщо на ринку не вистачає валюти – ми продаємо. У червні ми продавали, дійсно, бо там був попит, коли сказали, що буде дефолт. У липні ситуація стала протилежною, і ми викупали надлишки з ринку», — пояснює Смолій.

З початку року Нацбанк викупив майже 3 мільярди доларів. За словами Смолія, мало це чи багато – можна порівняти з попередніми роками. Рівень міжнародних резервів сьогодні – 22 мільярди доларів. Все, що купується, йде у державну скарбницю.

Читайте також: Міжнародні резерви зростуть до $23 млрд за умови співпраці з МВФ — НБУ

«Ви кажете, що треба було більше викупити. Якщо б ми викупили більше, ніж дозволяв ринок, ми б сформували дефіцит валюти і переламали тренд курсу, і гривня почала би знецінюватися. Це не є нашою ціллю. Наша ціль – не допустити великої волатильності курсу, оскільки це погано позначається на ціновій стабільності, і поповнювати золотовалютні резерви, що ми і робимо», — зазначив голова НБУ.

Як це впливає на бюджет

На зауваження журналіста про те, що бюджет недоотримав кошти через такий стриманий викуп валюти, Смолій відповів: 

«Тут є декілька складових. Якщо ми подивимось на структуру державного боргу країни, ми маємо 40 мільярдів у доларовому еквіваленті зовнішніх зобов’язань. Укріплюючи національну валюту на одну гривню, ми зменшуємо зобов'язання на 40 мільярдів гривень. За процентними виплатами для обслуговування боргу аналогічна ситуація».

Читайте також: Мінфін восени планує ще одне розміщення євробондів на $1 мільярд

«Інша складова – імпорт. У процесі виробництва всіх бізнесів є якась імпортна складова. Як мінімум – це паливо, яке ми сьогодні ввозимо. Його вартість при зміцненні національної валюти дешевшає. Треба в комплексі дивитись, а не лише на ті доходи, які недоотримали від курсової різниці», — додав голова НБУ.

Що відомо

  • Станом на 1 серпня 2019 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 21 840,13 млн дол.

  • У період з 19 по 23 серпня НБУ купив на міжбанку 79,5 млн дол., що на 32,9% більше, ніж тижнем раніше.

  • За останній місяць прибутковість українських держоблігацій суттєво знизилася і на первинному, і на вторинному ринках. Особливо різко просіла дохідність «коротких» цінних паперів.