Від чого залежить ціна на землю

За словами Савчука, безвідносно до старої або нової влади, ринок землі в Україні продовжує активно функціонувати. Однак його левова частка знаходиться в тіні. Тіньові оборудки з землею — не новина для аграрного сектора, і в основному це стосується угод на відчуження підмораторних земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

«На тіньовому українському ринку землі орієнтовна вартість землі сільськогосподарського призначення становить приблизно 1,3-2 тис. дол. за 1 га. Перспектива підвищення вартості земель сільськогосподарського призначення в Україні цілком реальна. Вона залежить від багатьох чинників, серед яких: тип ґрунту, показники родючості, природні властивості і кліматичні умови її використання. Припускаємо можливе підвищення вартості сільгоспземель до 2-4 тис. дол. за 1 га залежно від цінності земельної активу», — говорить Дмитро Савчук.

Читайте також: Земельна реформа: які виникнуть ризики для власників, покупців і держави

Він вважає, що анонсована президентом земельна реформа може істотно поліпшити стан економіки України.

Читайте також: Банки готові працювати на ринку сільгоспземлі — НБУ

«Запуск ринку землі буде репутаційним плюсом для іміджу країни на міжнародній арені. Обсяги залучення іноземних інвестицій в аграрний сектор безпосередньо залежать від обраної законодавцем концепції ринку землі, установлених обмежень щодо придбання прав на наділи представниками іноземного капіталу», — резюмував Савчук.

Що відомо

  • Президент Зеленський заявив, що вже цього року в Україні буде проведена земельна реформа, яка дозволить створити ринок землі в 2020 році в 40 мільйонів гектарів.
  • Через мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення в 2018 році Україна, за оцінками експертів, втратила 22,5 мільярдів доларів ВВП — це на 17% більше від її фактичного рівня.
  • Закон про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні діятиме до 1 січня 2020 року.